Gjorde "världens bästa kaffe" – nu lämnar han Café Tar

Jafar Alinazari, ägaren av Café Tar i 14 år, går nu i pension. Den 30 juni blir hans sista dag. "Jag är 67 år. Jag har jobbat 90 timmar i veckan. Det räcker för mig," säger han.

"Många författare och kändisar brukar komma hit", säger Jafar Alinazari.

"Många författare och kändisar brukar komma hit", säger Jafar Alinazari.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2024-06-23 20:00

– Jag älskar det här jobbet och jag älskar mina kunder, men det är dags för mig att gå vidare, säger Jafar Alinazari. 

Från att ha startat caféet från grunden har Jafar Alinazari byggt upp en verksamhet som har blivit en favorit bland Uppsalabor.

– Jag kämpade från början, från noll. Jag satsade på kvalitet, och det har lönat sig i längden, säger han.

En av hans stoltheter är focaccian. 

undefined
"Jag älskar det här jobbet och jag älskar mina kunder, men det är dags för mig att gå vidare", säger Jafar Alinazari.

– Min focaccia har samma smak som för 14 år sedan, och jag har utvecklat sortimentet till åtta olika sorter. En kund från New York sa till och med att det var "världens bästa focaccia".

Vilka är dina bästa minnen?

– Många författare brukar komma hit, och en av dem, som brukade komma för sin dagliga kaffe, sa alltid att jag gjorde det bästa kaffet i världen.

undefined
"Många författare och kändisar brukar komma hit", säger Jafar Alinazari.

Det är många kändisar som kommer också, berättar han. Armand Duplantis till exempel.

Vad händer nu för dig?

– Jag älskar mina barnbarn i Malmö och ser fram emot att spendera mer tid med dem. 

undefined
"Så fort jag kommer hit vet de att jag ska ha mitt favoritkaffe. Det värdesätter jag väldigt mycket", säger stamkunden Maria Wold Troell om Jafar Alinazaris regi.

Den nya ägaren kommer göra några förändringar, berättar Jafar Alinazari. Men han hoppas att caféets själ bevaras.

– Jag har kämpat i 14 år, det ska inte gå till spillo. 

undefined
Den nya ägaren kommer göra några förändringar, berättar Jafar Alinazari. Men han hoppas att caféets själ bevaras.

Under lunchtid, när UNT är på plats, börjar kunderna strömma in. Två stamkunder uttrycker hur mycket de kommer att sakna Jafars närvaro på caféet.

– Så fort jag kommer hit vet de att jag ska ha mitt favoritkaffe. Det värdesätter jag väldigt mycket, säger stamkunden Maria Wold Troell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!