Affischkampanj mot illegal sprit

En kampanj med över 300 affischer på gator och torg ska öka insikten om illegal sprit bland ungdomar i Uppsala.- Vi vill inte ha fulla ungdomar på stan, säger Anders Aronsson (fp), ordförande i kommunens socialnämnd.

Roger Hellström, polisen i Uppsala, Anna Möller, Regionförbundet i Uppsala län, Claes Tollinger, socialarbetare, Lars Lewert, Alkoholkommittén, Anders Aronsson, socialnämnden och Ann-Christin Dahlén, Brottsförebyggande rådet.

Roger Hellström, polisen i Uppsala, Anna Möller, Regionförbundet i Uppsala län, Claes Tollinger, socialarbetare, Lars Lewert, Alkoholkommittén, Anders Aronsson, socialnämnden och Ann-Christin Dahlén, Brottsförebyggande rådet.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-04-23 13:27
Kampanjen riktar sig främst till vuxna som bär ansvaret för att minderåriga får tag i sprit och öl i samband med större helgfiranden som valborg. Det kan handla om butiker som säljer till minderåriga eller privatpersoner som sälja vidare alkohol som de köpt från systembolaget eller utlandet.

Lars Lewert, projektansvarig för Alkoholkommittén som med bidrag från staten arbetar med kampanjen runtom i landet, säger att det förs in 20 miljoner liter sprit per år till Sverige från andra länder. Dessutom 70 miljoner liter öl, oftast kallad för ?tysköl? eftersom den i regel hämtas hem från Tyskland. Enligt Alkoholkommittén är det bland annat den alkoholen som säljs vidare till ungdomar.
- Lättillgängligheten gör att vi måste ta vårt ansvar. Studier visar att ju längre ner i åldrarna folk börjar dricka, desto större risk att man får problem med alkoholen.

Kampanjen i Uppsala är ett samarbete mellan polisen, kommunen, Brottsförebyggande rådet och Regionförbundet i Uppsala län.
Kampanjen drar igång lagom till sista april, en av de större helgerna på året då det förekommer mycket fylla bland ungdomar.
På affischerna uppmanas allmänheten att tipsa polisen om personer som säljer alkohol till ungdomar. Men telefonnumret som står på affischen går till en telefonsvarare. Att man inte får prata direkt med en polis beror på resursbrist, förklarar Roger Hellström från Uppsalapolisen.

- Problemet är att vi inte har resurser att bemanna telefonen hela tiden. Vi lyssnar av samtalen och inom några dagar ska de som ringt ha blivit kontaktade.
Helst vill han inte ha anonyma tips. Men namn på individer som ägnar sig åt försäljning kan räcka, menar han.
En kampanj i november i Kalmar resulterade i elva tips hos polisen. Fyra av dem har lett till tillslag mot personer som ägnat sig åt illegal handel med alkohol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!