Affärsidé ifrågasätts - Kan vara pryramidspel
Det amerikanska företaget Amway, som ägnar sig åt Internetbaserad nätverksförsäljning, är på frammarsch i Sverige. Kritiker menar att företaget bedriver pyramidspelsverksamhet.
Tydlig lagtext saknas
Förfarandet kallas marknadsföring i flera led, eller multi level marketing (MLM), och är i sig lagligt. Men kritiker menar att Amways verksamhet i själva verket är ett pyramidspel, det vill säga spel i vilka vinstmöjligheterna huvudsakligen beror på antalet deltagare som inträder i spelet.
Pyramidspel är inte tillåtna enligt lotterilagen. Men Konsumentverket och Lotteriinspektionen menar att det saknas en tydlig lagtext som särskiljer MLM-verksamhet från pyramidspel. Enligt Pernilla Erlandsson, jurist på Lotteriinspektionen och Stina Carlsson som arbetar på Konsumentverket kan en indikator för pyramidspelsverksamhet vara att det inte är försäljningen av nätverksföretagets produkter som står i fokus för verksamheten utan själva nätverksbyggandet.
— När huvuddelen av inkomsten inte kommer från försäljning av produkter utan genereras av nätverksbyggandet är det en varningssignal, säger Stina Carlsson.
UNT besökte mötet på Ekonomikum inkognito och frågade då Håkan Eriksson om det är försäljningen av produkter som man tjänar pengar på om man ansluter sig till Amway. Svaret blev nej.
Försäljningen perifer del
UNT har också talat med flera personer som varit föremål för värvningsförsök från Amways sida. Genomgående i deras berättelser är beskrivningen att företagets produkter och försäljning av dem är en perifer del av Amways verksamhet.
— Produkterna och försäljningen var en bisak. Det handlade om att förmå vänner och bekanta att ansluta sig till nätverket. Genom olika bonussystem skulle man sedan få en mycket hög arbetsfri inkomst. Grunden för bonusarna var försäljning av produkterna, men så småningom visade det sig att inkomster kom även från försäljning av ett annat bolags böcker och kassetter som skulle motivera deltagarna i nätverket att bli ännu bättre på att värva nya. Och vad jag kan förstå handlar det om ett pyramidspel fast det kamouflerats med att det finns produkter med, säger en person som vill vara anonym.
Tillbakavisas
Uttalandena tillbakavisas av Amway i ett e-postbrev från företagets skandinaviske talesman, Lars Nøies.
— Amway erbjuder en laglig affärsmöjlighet baserad på försäljning av högkvalitativa produkter. Amway betalar inte för rekrytering av medlemmar till nätverket, skriver han.
Lars Nøies skriver också att köp av motiverande böcker och kassetter är helt frivilligt och att Amway inte tar någon del av inkomst från försäljning av sådant material.
Företagsfakta Amway
Amway grundades 1959 av Rich DeVos and Jay Van Andel. Företaget ägs av familjerna DeVos och Van Andel och har sitt huvudkontor i Ada, Michigan.
Företaget är aktivt i mer än 80 länder. Sedan 1999 har Amway en filial i Sverige.
Källa: www.amway.com, www.direkthandeln.org
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!