På uppdrag av Arbetsförmedlingen har Sweden East Connection AB erbjudit bland annat yrkesvägledning åt arbetslösa personer. Sedan 2017 har företaget mottagit sammanlagt 11,2 miljoner kronor för sina tjänster.
Men efter en tillsyn har företaget i förtid förlorat alla sina kontrakt med myndigheten utom ett.
Avtal har sagts upp för företagets verksamheter i sex städer, bland annat Stockholm och Göteborg. Den enda stad där Sweden East Connection har kvar kontrakt med Arbetsförmedlingen är Uppsala.
Dock hävdar myndigheten att det förekommit felaktigheter även i Uppsala och Arbetsförmedlingen kräver i det fallet viten på 30 000 kronor.
Att avtalen sagts upp grundas på en rad påstådda fel och på samtliga sex orter där det skett tillsynsbesök ska brister ha uppdagats.
I till exempel Gävle ska så många deltagare ha bokats in för samtal per dag att de inte bedömts få det stöd som företaget lovat att tillhandahålla. Där hade företaget dessutom anlitat en underleverantör som i sin tur anlitat en underleverantör som saknat avtal.
Samtal för studie- och yrkesvägledning som enligt avtal skulle pågå 45 minuter hade på flera orter schemalagts till endast 30 minuter. Deltagarna fick ha samtal i grupp trots att företaget föresatt sig att tillhandahålla individuella samtal.
När det gjordes tillsyn vid företagets lokaler i Örebro fanns ingen handledare på plats. I Skutskär ska en deltagare ha varit frånvarande i flera veckor utan att avvikelserapporter skickats in.
Vidare påstås att flera handledare saknat tillräcklig kompetens och i Kristianstad hade en administratör felaktigt tryckt upp ett visitkort med titeln handledare.
Felen "som inbegriper stora delar av företagets leverans" skulle enligt Sweden East Connection rättas till. Men Arbetsförmedlingen anser att alla brister trots det inte åtgärdats.
Myndigheten skriver i sitt beslut att man saknar förtroende för företaget och att det kan komma att uteslutas från framtida upphandlingar.
En företrädare för Sweden East Connection skriver till UNT att Arbetsförmedlingen på flera punkter gjort "felaktigheter i bedömningarna". Företrädaren avböjer att precisera vad det gäller, med motiveringen att det rör sig om ett pågående ärende.
2017-2019 har Arbetsförmedlingen betalat ut sammanlagt 11,2 miljoner kronor till företaget.
Jan Matsson, enhetschef vid Arbetsförmedlingens upphandlingsavdelning, uppger att det är ovanligt att ramavtal sägs upp i förtid.
Under 2018 och 2019 har myndigheten hävt avtal med ett tiotal leverantörer på grund av brister. Det kan jämföras med att Arbetsförmedlingen för närvarande har 155 kontrakterade leverantörer.