UNT har tidigare skrivit om Kristina och Patrik Hollman som köpte ett hus med servitut på att ha VA-systemet på grannens tomt. De riskerar nu tvingas betala tre miljoner för ny anslutning till vatten och avlopp, eftersom grannen inte anser att paret har rätt att ha rören på grannens tomt.
Amelia Krzymowska är advokat, juris doktor i fastighetsrätt från Uppsala universitet och har skrivit två böcker om servitut. Hon menar att det bästa sättet för att undvika den här typen av dyra tvister är att ta reda på allt om ett hus som man köper, eftersom undersökningsplikten är långtgående.
– Du behöver ta reda all information du kan. Spara ner annonsen så att du kan gå tillbaka och se att allt stämmer med hur huset presenterades. Kolla också utdrag ur fastighetsregister, detaljplaner och undersök om det finns några pågående projekt runt omkring, till exempel någon granne ska bygga något. Kolla också var alla ledningar går.
Det finns två mindre skyddsmekanismer för köparen vid husköp. Den ena är en dolda-fel-försäkring som ofta förmedlas av mäklaren. Det andra är säljarens upplysningsplikt som enligt Amelia Krzymowska är ganska begränsad.
– Det finns ett rättsfall som blivit prejudicerande även om det är omtvistat. Det kallas motorcrossbane-fallet. Säljaren hade under en tid varit missnöjd med att det byggdes en motorcrossbana som hade byggts i området, och gjorde allt för att dölja den vid försäljningen. I det fallet vann köparen – köparen borde ha upplyst köparen. Det är dock som sagt ovanligt med upplysningsplikt.
I fallet UNT skrivit om är det två grannar som har fått olika information om ett servitut. Det som avgör fallets utgång är bland annat om den granne som belastas av servitutet kan bevisa att han köpt huset i god tro om att fastigheten inte var belastad av något servitut.
– Om det fanns något i deras köp som borde ha gett dem anledning att vara misstänksamma, då riskerar de att bli bundna av servitutet. Kommer domstolen fram till att servitutet gäller betyder det att grannen får gå till sin säljare och begära skadestånd motsvarande värdeminskning av fastigheten som servitutet innebär, rättegångskostnader etcetera.
Är det här fallet ovanligt?
– Det är inte ovanligt att det blir frågetecken runt servitut, men det är ovanligt att parterna inte försöker komma överens. En värdeminskning på grund av att grannen har rör på ens tomt brukar handla om mellan 100 000 och 200 000 hundratusen. Att tvista om det här rättsligt kan kosta dubbelt så mycket.