I september har tre personer dött i Uppsala. Totalt rör det sig om 12 personer i Sverige som har mist livet under den pågående våldsvågen i Sverige.
Allt inom loppet av en månad.
Elva personer har skjutits till döds, däribland två personer i Uppsala, en 60-årig kvinna och en man i 25-årsåldern.
Natten mot torsdag avled ytterligare en person i Uppsala, 24-åriga Soha Saad. Detta efter ett sprängning. Två män är anhållna misstänkta för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.
Polisen hade inte bevakning på adressen där detonationen ägde rum. Inte heller på de andra två adresserna där dödsskjutningarna skedde. Anledningen är begränsade resurser.
Enligt polisen har de tidigare i år haft bevakning på adressen där sprängningen ägde rum. Detta efter att samma bostad besköts Fullerö i januari, men bevakningen togs bort efter en tid då de behövde prioritera annat.
– När det gäller skyddsfrågorna gör vi en bedömning av samtliga individer som kan vara aktuella för skydd. Det sker en prioritering och vi gör också prioriteringar gällande att vara synliga i geografiska områden där vi tror att det kan inträffa, säger Ulf Johansson, regionpolischef vid polisens Region Mitt.
Han berättar vidare att det finns hundratals personer som är potentiella måltavlor och att det för polisen är omöjligt att vara på plats vid dessa adresser hela tiden – trots att polisen har tagit in alla sina resurser i regionen och prioriterat Uppsala.
– Vi har även fått och kommer att få ytterligare nationell förstärkning. Vi får en personal- och polistäthet som blir högre nu under en period och det är viktigt för att vi ska kunna fullfölja uppdraget på bästa sätt, säger Ulf Johansson.
I förra veckan har tre personer dött inom loppet av tolv timmar i Stockholm och Uppsala. Gör polisen tillräckligt?
– Vi gör åtminstone allt vi kan. Det är viktigt för oss att vara uniformerade ute i samhället, vi har ökat den kraften. Vi jobbar väldigt hårt med att identifiera och lagföra gärningsmän. Vi samverkar med kommunen till exempel och vi har möten med andra myndigheter. Vi tittar på hur vi kan jobba med övriga samhället för att kunna bryta den här våldsutvecklingen.
Ulf Johansson berättar att polisen i det korta perspektivet inte ser ett stopp på det eskalerande våldet.
– Det är en väldigt allvarlig konflikt och det är inget som pekar på att den ska gå ner just nu. Men däremot, om vi jobbar allihop för att få ner den så kommer uthållighet och hårt arbete tillsammans att löna sig. Det är jag övertygad om.
Hur ser ni på risken att fler oskyldiga personer kan komma att dö i den här våldsspiralen?
– I och med det här hänsynslösa våldet, där man inte tar någon notis om vilka personer som finns runtomkring och dessutom inte är tillräckligt noggrann i sin research, så finns det en ökad risk att man förolyckas. Men vi måste försöka leva så vanligt som möjligt. Det finns ingen annan väg i detta.
Jale Poljarevius, chef för underrättelsesektionen vid polisens Region Mitt, berättar att det är ytterst ovanligt med dödsoffer i samband med sprängningar.
– Hittills har vi i stort sett inte haft några dödsoffer i samband med sprängningar, vad jag vet i alla fall. Vi ser ofta att man spränger portar eller vid fasader, men det här var ju otroligt omfattande.
Att hantera sprängladdningar är mycket riskfyllt. Enligt Jale Poljarevius är gärningsmännen sällan några experter, och kan därför inte förutse hur explosionen kommer bli.
– De är amatörer. Det är totalt hänsynslös, livsfarlig hantering av explosiva medel i tätbebyggda områden.
Är det hemmasnickrade bomber vi pratar om?
– Förmodligen. Vi har bombmakare i landet som tillverkar dem och sedan säljs de vidare som ganska eftertraktade hjälpmedel i de här konflikterna.
Polisen kunde gripa två personer snabbt efter sprängdådet, men Jale har svårt att känna stolthet. Han beskriver den dödliga sprängningen som exceptionellt allvarlig och tragisk, och säger att alla tankar går till kvinnans familj.
– Jag vill säga att jag gläds åt att vi kan gripa personer fort, men faktum kvarstår att människor dör. Det gör ont i polishjärtat.