Administration orsak till lärarstress
Många lärare tar lugnande eller antidepressiva mediciner för att klara av stressen på arbetet. Det visar en ny undersökning. På Lärarförbundet Uppsala tror man att ökade administrativa arbetsuppgifter är en anledning till att många känner sig stressade.
Anne-Marie Jansson Enkler, som är ordförande i Lärarförbundet Uppsala, är inte förvånad över resultatet.
- Jag är övertygad om att det ser ut så, därför att lärarna har fått fler och fler arbetsuppgifter utifrån politiska beslut. Beslut har tagits som gör att den administrativa delen av lärararbetet tar mycket plats. Jag tror att mycket har med arbetsorganisation och ledarskap att göra.
En medarbetarenkät som Uppsala kommun låtit göra under hösten visar också att stressen bland anställda på skola och förskola i kommunen har ökat sedan den senaste enkäten gjordes 2006. Kommunanställda har fått gradera hur nöjda de är inom olika områden på en skala från ett till sex, där sex är det bästa betyget. När det gäller stress ligger kommunen i helhet över fyra, medan skolorna ligger under fyra.
- Man kan se att skolorna sticker ut. Sömnsvårigheter är det många som har i Uppsala, helt klart. Att man tar tabletter tror jag också har att göra med att man tar läraryrket som ett kall. Om man inte hinner tar man med sig jobbet hem, säger Anne-Marie Jansson Enkler.
Sandra Viklund jobbar som lärare på Vaksalaskolan i Uppsala, i årskurs 7-9. Hon tror, liksom Anne Marie Jansson Enkler, att mycket av stressen beror på arbetsorganisationen och schemaläggningen.
- Vi pratar om det varje dag. Vi lärare som jobbar ihop i arbetslag och ämneslag hinner inte träffas och planera.
Men hon tror också att det finns en annan orsak till att lärarjobbet är stressigt.
- Mycket hänger på att man tycker att det är ett kul jobb. Man vill hinna möta eleverna och hinna se och prata med varje elev. När man jobbar som lärare i högstadiet kan man ha 100 elever varje dag. Sådant gör att man blir stressad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!