Adhd vanligare vid fetma

Adhd-liknande besvär är betydligt vanligare bland vuxna personer som utreds för om de ska genomgå en fetmaoperation jämfört med bland vuxna kvinnor och män i allmänhet.

Uppsala2012-01-08 13:57

Ofta är besvären kopplade till ett stört ätbeteende, oro och nedstämdhet. Det framgår av en studie bland 187 patienter som utretts för fetmakirurgi vid Akademiska sjukhuset.
– Våra resultat ger ytterligare stöd för uppfattningen att adhd kan vara en viktig faktor att beakta vid fetma. Det behövs dock mer forskning kring om adhd påverkar möjligheterna att gå ner i vikt efter en fetmaoperation, säger Ata Ghaderi, professor i psykologi vid Uppsala universitet.

I studien fick patienterna anonymt besvara några olika frågeformulär som används för att ställa diagnos av adhd, ätstörningar, oro och depression. Enligt svaren hade var tionde patient uttalade symtom på adhd, i första hand i form av störningar i uppmärksamheten.
– Det innebär att symtom på adhd var mer än dubbelt så vanliga i denna grupp jämfört med bland befolkningen i stort. Ett sådant samband med ökad förekomst av adhd bland feta personer har också setts i flera tidigare studier, säger Ata Ghaderi.

Också andra symtom som oro, nedstämdhet och störda ätbeteenden var klart vanligare bland patienterna med adhd-liknande besvär jämfört med bland övriga patienter som utreddes för en fetmaoperation.
För personer med svår fetma är en fetmaoperation det mest effektiva sättet att få en rejäl, bestående viktnedgång. Men även bland fetmaopererade finns en liten grupp, strax under tio procent, som fortsätter att på lång sikt vara nästan lika överviktiga som före operationen.
– Vi vet fortfarande väldigt litet om varför en del personer inte ens efter en fetmaoperation klarar att gå ner i vikt. Men kanske kan adhd, i synnerhet i kombination med depression och störda ätbeteenden, vara en förklaring till dålig viktnedgång efter fetmakirurgi, säger Ata Ghaderi.

Flera tidigare studier har pekat på att såväl adhd som depression kan leda till svårigheter att ta till sig olika hälsobeteenden och följa medicinska behandlingar.
– Vi hoppas kunna gå vidare och undersöka om detta även gäller möjligheterna att följa de rätt omfattande diet- och livsstilsråd som ges till patienter som genomgår en fetmaoperation. I så fall kan det finnas skäl att rutinmässigt undersöka förekomsten av adhd bland patienter som utreds för fetmaoperationer och sätta in extra stödinsatser just för dem, säger Ata Ghaderi.
Den nya studien publiceras i nätupplagan av facktidskriften Obesity Surgery.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!