Acme-partner dras in i härvan
Härvan kring Acme Associates AB i Uppsala sväller. Nu riskerar kunder i bolaget Farel Kapital, en partner till Acme, att mista sina pengar.
I juni i år gick Farel Kapital samman med Acme Associates i Uppsala som nu försatts i konkurs med mångmiljonskulder till sina sparare. Så sent som i maj månad var en 36-årig Uppsalabo registrerad som vd i bolaget. Han återfinns också i den krets som har styrt koncernen där Acme Associates ingår.
"Flexibelt sparande"
Farel Kapital har lockat sparare att via så kallat e-spar erbjuda ett "flexibelt, förmånligt och tryggt sparande till marknadens bästa ränta", 4,75 procent. Hur mycket som kommit in är oklart men enligt ett registerutdrag från bolagsverket ska Farel ha ett aktiekapital på tio miljoner kronor. Ett tiotal sparare som oroas över sina pengar har hört av sig till Konsumentombudsmannen, KO. Ett 15-tal har vänt sig till Kronofogden med krav på sammantaget över 800 000 kronor.
I mitten av augusti drog Finansinspektionen in sitt inlåningstillstånd sedan bolaget inte kunnat redovisa vilka som sitter i styrelsen. Sedan dess har det varit omöjligt att nå Farel Kapital eller dess företrädare.
- Bolaget har haft tillstånd för inlåning upp till 50 000 kronor. I och med att styrelsen avgått och vi inte får kontakt så ha vi dragit in tillståndet, säger Åsa Arffman enhetschef vid Finansinspektionen.
Ingen insyn
Samtidigt har försöken att få insyn i Acme Associates moderbolag Acme Capital i Luxemburg misslyckats. Bolaget anses ha tagit hand om 75 av de 100 miljoner kronor som runt 500 svenska privatpersoner satsat i Acme-bolagen med löfte om hög avkastning. Företaget Providentor, som tidigare marknadsfört Acme Capitals lånecertifikat har försökt att försätta bolaget i konkurs.
- Det går inte. Myndigheterna i Luxemburg anser att beloppen är för små. Vi vill ha en konkurs för att få insyn i bolaget och vart pengarna har tagit vägen. Någon har löst ut de brev vi sänt. Men inte besvarat våra krav. Vi har inte hört något, säger Providentors styrelseordförande Christopher Sörstadius.
UNT: Ni har marknadsfört Acmes produkter. Vilket ansvar har ni själva i den här härvan?
- Vi har gjort vad vi har kunnat vid varje givet tillfälle och vi lägger just nu ned stora resurser för att bringa klarhet i vad som hänt. Det var vi som slog larm till Finansinspektionen.
Har ekonomiskt ansvar
Christopher Sörstadius anser att Acme har det ekonomiska ansvaret för spararnas pengar. Men KO har beslutat att utreda Providentors roll.
- Det välkomnar vi. Det här har tärt mycket på vårt förtroendekapital, säger han.
Ekobrottsmyndigheten har också inlett en utredning av Acmehärvan. Preliminär brottsrubricering är grovt bedrägeri.
FAKTA
Enligt den information Farel Kapital lämnat till sin kunder ingår bolaget i koncernen Farel Investment S.à.r.l. med säte i Luxemburg. Där ingår också Acme Associates group och dess nio dotterbolag i Sverige och övriga nordiska länder. Ytterligare ett antal bolag som ska syssla med företagsfinansiering finns i koncernen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!