Tidigare i juli kunde UNT avslöja nya rapporter om vårdplatskaos och ständiga överbeläggningar på Akademiska sjukhuset. "Akademiska är ett sjunkande skepp", sa bland annat en källa med insyn.
I ett inlägg på Facebook vittnar nu överläkaren Daniel Molin vid onkologen på Akademiska sjukhuset om sin frustration över det pusslande han tvingas lägga sin arbetstid på för att hitta platser åt patienterna. "Mitt jobb går plötsligt ut på att lösa omöjliga situationer, hitta sängar och att hålla patienter borta. Jag är utbildad för att bota och lindra och även trösta, när det behövs. Inte det här.", skriver han.
Inlägget har väckt stor uppmärksamhet och har delats över 600 gånger.
Till UNT säger nu Daniel Molin att han med inlägget vill lyfta frågan till en nationell nivå, för vårdplatsbristen är inte unik för Akademiska sjukhuset utan finns på alla sjukhus, menar han.
Jämförelser visar att Sverige ligger i bottenskiktet när det gäller vårdplatser per invånare.
– Jag har länge tänkt på att lyfta de här frågorna och inte bara acceptera att det är som det är. Just nu är det ansträngt på Akademiska, liksom på alla sjukhus och jag kände att det var rätt tillfälle, säger han.
Dessutom trodde han att coronapandemin skulle föra upp frågan om bristen på vårdplatser på den rikspolitiska dagordningen, men det har inte hänt.
– Ändå är det här en av väljarnas viktigaste frågor enligt undersökningar. Det gör det hela ännu mer förvånande, säger han.
I inlägget efterlyser Daniel Molin en nationell satsning på fler vårdplatser och på högre löner för sjuksköterskor. För det är bristen på sjuksköterskor som är den viktigaste orsaken till vårdplatsbristen, enligt honom.
– Jag tycker inte att regionerna klarar att fördela resurserna på ett bra sätt. Någon form av statlig samordning av resurser till sjukvården behövs. Dåliga löner och arbetsvillkor för sjuksköterskor leder till att de lämnar yrket, vilket skapar ännu sämre arbetsmiljö för dem som är kvar. Det blir en ond cirkel som också leder till höga kostnader för hyrpersonal.
Men kan det inte vara klokt att optimera vårdverksamheten och inte stå med tomma platser när det är lugnare?
– Antalet vårdplatser i dag är långt under nivån för vad som är effektivt. I stället leder det till försämrad effektivitet med utlokaliserade patienter som behandlas av läkare på andra kliniker. Dessutom innebär vårdplatsbristen en risk för patientens säkerhet, även om vi hela tiden arbetar hårt för att inte den medicinska säkerheten ska påverkas.
I inlägget ställer Daniel Molin regionernas behov av att satsa på vården mot andra saker som de också ansvarar för, som bussar till regiontrafiken.
Är det rättvist att ställa dem mot varandra? Skulle trafikfrågorna försvinna skulle väl pengarna för det också göra det?
– Det är en bra fråga och en medvetet tillspetsad formulering. Men jag tror att regionerna i sig är för små och har för spretiga uppdrag i förhållande till sin ekonomi.
I kommentarerna till Daniel Molins inlägg varnar en person för att nästa kris kommer att bli en läkarflykt från den svenska vården. Daniel Molin befarar att det kan vara en riktig bedömning.
– Därför får inte en satsning på sjuksköterskornas löner gå ut över andra personalgruppers villkor, säger han.