Akademiska först i Sverige med ny endometriosbehandling

Behandlingsalternativen vid endometrios i bukväggen är begränsade och för många krävs det en operation. På Akademiska testar man nu en ny mindre riskfylld metod som alternativ till traditionell kirurgi. "Ambitionen är att involvera fler kvinnor", säger överläkare Christian Moberg.

Christian Moberg, överläkare och ansvarig för endometriosvården på Akademiska sjukhuset.

Christian Moberg, överläkare och ansvarig för endometriosvården på Akademiska sjukhuset.

Foto: Ebba Andersson

Uppsala2023-05-11 11:00

På Akademiska sjukhuset har ett pilotprojekt inletts där man ska utvärdera så kallad kryoablation vid endometrios i bukväggen efter kejsarsnitt.

undefined
Christian Moberg, överläkare och ansvarig för endometriosvården på Akademiska sjukhuset.

– Många kvinnor med endometrios är i barnafödande ålder. Kryoablation är mer skonsam för patienten, med mindre risk för komplikationer. Den kan vara gynnsam om en kvinna önskar få fler barn i framtiden. Långtidsresultatet av större kirurgi i bukväggen riskerar att försämras i samband med att buken spänns ut igen vid graviditet, säger Christian Moberg, överläkare och ansvarig för endometriosvården på Akademiska sjukhuset.

Kryoablation innebär i korthet att man fryser endometriosvävnaden i bukväggen med hjälp av nålar så att den förstörs i stället för en omfattande operation med borttagande av delar av bukmuskulaturen, rekonstruktion med nätimplantat och risk för bråck och smärtor. 

Metoden har redan använts internationellt vid endometrios. På Akademiska sjukhuset har den än så länge använts mot exempelvis njurtumörer och det är först nu den provas vid endometrios. 

 Kvinnorna som inkluderas har alla genomgått kejsarsnitt.

– Vi börjar i liten skala. Om resultatet blir framgångsrikt är ambitionen att involvera fler kvinnor och på sikt kan det bli en större klinisk, randomiserad studie, förklarar Christian Moberg.

undefined
Akademiska sjukhuset Uppsala är ett av få sjukhus i Sverige med specialiserad endometriosvård. Det gör att många kvinnor från andra regioner söker vård där.

Kunskapen kring endometrios är dålig, både bland allmänheten och i sjukvården. Tid från symtomdebut till diagnos ligger i dag på 5–7 år, och medelålder vid diagnos är enligt Socialstyrelsens beräkning 37 år. Detta trots att symtomen ofta börjar under tonåren.

Akademiska är ett av få sjukhus i Sverige som har specialiserat sig på endometrios – trots att Socialstyrelsen 2018 införde nationella riktlinjer för endometriosvård. 

– Delar av Sveriges regioner har tyvärr ingen större samlad vård för endometrios ännu. Det mest idealiska vore om alla regioner hade ett endometriosteam, alternativt att mindre regioner samarbetar. 

undefined
Christian Moberg tror att man ska få klarhet i om pilotprojektet varit lyckat om ungefär två år.

Får ni ta emot många patienter från andra regioner?

– Många remitteras hit. I takt med att endometrios uppmärksammas alltmer har förfrågningarna ökat och vi har inte kapacitet att ta emot alla. En annan viktig faktor är att det är en kronisk sjukdom som kräver kontinuerlig vård. Ett besök hos oss ersätter inte den vård man behöver där man bor, säger Christian Moberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!