Akademiskas helikopter tvingas flytta

Akademiska sjukhusets intensivvårdshelikopter är på väg att bli hemlös. "Vi är oroliga för att tidsramen är snäv", säger Per Bondegård, chef för luftburen intensivvård.

Per Bondegård, chef för luftburen intensivvård vid Akademiska sjukhuset, är orolig för konsekvenserna när intensivvårdshelikoptern med kort varsel måste flytta från Ärna.

Per Bondegård, chef för luftburen intensivvård vid Akademiska sjukhuset, är orolig för konsekvenserna när intensivvårdshelikoptern med kort varsel måste flytta från Ärna.

Foto: Maja Kullered

Uppsala2024-10-25 05:00

Nyheten i korthet

  • Akademiska sjukhusets intensivvårdshelikopter tvingas flytta på grund av Försvarsmaktens expansionsplaner vid Ärna.
  • En ny helikopterstation måste vara klar senast den 30 september 2027, vilket skapar oro på grund av den snäva tidsramen.
  • Regionen ska nu göra en förstudie för att hitta en ny plats, men kraven på den nya platsen begränsar alternativen kraftigt.

Intensivvårdshelikopterns bas vid Ärna måste flytta. Försvarsmaktens expansionsplaner, till följd av en oroligare omvärld, innebär att helikoptern inte längre får plats.

– Vi behöver större handlingsfrihet över garnisonen. Bland annat ska radarspaningsflygplanet S 106 stationeras på F 16 från 2027. Dessutom är det viktigt att ha lokaler för att kunna inhysa personal från andra länder som är här på besök, säger Kristoffer Olofsson, kommunikationschef på Upplands flygflottilj.

undefined
Per Bondegård säger att en dubbel flytt av helikopterbasen vore illa."Den tanken har jag inte vågat tänka, säger han.

Per Bondegård, chef för luftburen intensivvård vid Akademiska sjukhuset, säger att det är brådskande att få till en ersättning till den nuvarande hangaren vid Ärna. Senast den 30 september 2027 måste den nya helikopterstationen vara klar. Och bara arbetet med att få alla tillstånd på plats tar normalt flera år bara det.

– Det vi är mest orolig för är den snäva tidsramen, säger han.

undefined
Intensivvårdshelikoptern används både för transporter av svårt sjuka patienter mellan sjukhusen och för utryckning till olycksplatser.

Regionen ska nu göra en förstudie där man tittar på vilka alternativ som ens är praktiskt möjliga. Kravlistan på den nya platsen begränsar alternativen kraftigt:

– Det bör vara en plats som inte ligger längre från sjukhuset än Ärna. Och ska man hårdra det vill vi helst ha en flygplats som Ärna, gärna nära ett flygfält med inflygningshjälpmedel. Det får inte vara några höga hus eller master i vissa riktningar.

undefined
Per Bondegård, chef för luftburen intensivvård, säger att helikoptern landar på helikopterplattan vid Akademiska sjukhuset i snitt sex gånger om dagen.

En möjlighet man ska titta på är att bygga en till helikopterplatta på något av husen på sjukhusområdet. Men det är en komplicerad lösning. Det behöver vara en större platta en dagens landningsplats, så att en hangarbyggnad ryms. Dessutom behöver man lösa tankningen.

– Man kan ha en markbaserad tank med en pumpanläggning upp till helikopterplattan. Men det måste göras riskbedömningar om hur man hanterar en brand, bland annat. Jag ser framför mig att det är en lång process innan ett sådant arbete kan vara klart.

undefined
Sundbro i närheten av Bälinge ör ett mindre flygfält som skulle kunna vara ett alternativ. Men helikopterverksamheten innebär många flygningar och kan bli svår att rymmas inom Sundbros tillstånd.

Med den här kravlistan låter det som att Sundbro flygfält, vid Bälinge, är ett av få möjliga alternativ, hur ser du på det?

– Jag vill inte peka ut Sundbro som alternativ innan förstudien är gjord. Ett problem är att de har ett tillstånd anpassat efter sin verksamhet. Vi har en ganska stor verksamhet och de skulle få problem att inrymma oss i sitt tillstånd, så det är inte helt okomplicerat att flytta in på ett annat flygfält, säger Per Bondegård.

Finns det en risk att ni måste flytta två gånger om det tar längre tid att ordna en permanent lösning?

– Det har jag inte vågat tänka på än med allt vad det skulle innebära. Jag hoppas att vi slipper det, säger Per Bondegård.

900 flygningar per år

Luftburen intensivvård vid Akademiska sjukhuset har tillgång till en helikopter där patienten kan ges intensivvård under transporten. En läkare och en specialistsjuksköterska bemannar helikoptern. Det är en av två sådana helikoptrar i landet.

Intensivvårdshelikoptern har drygt 900 uppdrag per år. Ungefär 500 av dessa är transporter av intensivvårdade patienter som flyttas mellan sjukhus, 250 är transporter av för tidigt födda barn och cirka 200 är uppdrag till olycksplatser eller sjukdomsfall i hemmet med svårt sjuka eller skadade patienter.

Helikoptern är tillgänglig dygnet runt. På dagtid är insatstiden fem minuter efter att ett larm kommer in. Efter klockan 16 är insatstiden 30 minuter.

Flygtiden till Malmö från Akademiska sjukhuset beräknas till 2,5 timmar.

Karta: Ärna flygbas
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!