Acceptera det du inte kan styra

Att grubbla och älta ligger i människans natur. De tröstande tankarna, som hjälper för stunden, förvärrar ältandet i längden. Lösningen är att acceptera det du inte kan förändra, menar psykologen Olle Wadström.

Orostankar och grubblerier kan vara svåra att värja sig mot, men med rätt redskap går det att slippa dem.

Orostankar och grubblerier kan vara svåra att värja sig mot, men med rätt redskap går det att slippa dem.

Foto: Shutterstock

Uppsala2011-12-26 09:02

Varför fick hon jobbet och inte jag? Gjorde jag bort mig nu? Tänk om jag har cancer? Alla har vi någon gång tankar som gnager och skapar olust. När oron mal letar vi automatiskt efter tröstande tankar som lindrar. Men det är fel strategi, menar psykologen och psykoterapeuten Olle Wadström, författare till boken Sluta älta och grubbla.
- Om jag blir orolig och tror att jag har glömt mina nycklar letar jag i fickan. Om jag hittar nycklarna blir jag lycklig, och mitt beteende förstärks. Nästa gång jag tror att nycklarna är borta letar jag på samma ställe, säger han.

Likadant fungerar det när det gäller våra tankar; när vi blir oroliga och tänker på något skrämmande letar vi efter en lösning som kan reda ut situationen - en tröstande tanke. Men märkligt nog resulterar de tankarna, som är menade att lugna, i nya orostankar, enligt Olle Wadströms teorier.
- När vi försöker lugna oss själva med argument som "naturligtvis har jag inte cancer" eller "så farligt var det inte" förstärker vi faktiskt beteendet, eftersom vi behöver de skrämmande tankarna för att nå fram till tröstetankarna, säger Olle Wadström.
Men kan man bryta den onda cirkeln av ångesttankar och tröstande tankar, då kan man få bukt med sina grubblerier.

Roten till vårt ältande ligger långt tillbaka i människans utveckling. Vi har en evolutionärt utmejslad förmåga att, i varje situation, försöka förutse faror som kan drabba oss.
- För en stenåldersmänniska var farorna tigrar eller andra farliga djur, nu kan det till exempel handla om att skämma ut sig eller att såra någon. Farorna är av en annan kaliber i dag, men vi reagerar likadant på dem, säger Olle Wadström.

Hur ska man göra för att sluta älta?
- Man får acceptera det som inte går att förändra eller det som det inte finns något svar på - du kan ändå inte förändra det.

Stå ut med tankarna
Bekämpa inte de obehagliga tankarna utan stå ut med dem. Försök att tänka på ett sätt som gör det omöjligt att samtidigt tänka tröstande tankar. Till exempel:
Chansning - Stå ut med ovissheten. "Jag får chansa på att jag är frisk. Den som lever får se".
Acceptans - Anta att olusttankarna kan vara sanna, och stå ut med det. "Är han kär i henne så är han det, det kan jag inte göra något åt."
Värsta tanken - Hårdra orostankarna och gör dem så hemska som möjligt. Till sist framstår den värsta tanken som för absurd för att bry sig om.
Källa: Sluta älta och grubbla, av Olle Wadström (Psykologinsats).

Identifiera tröstetankarna
Det är ofta lättare att känna igen olusttankarna än tröstetankarna. Men det är viktigt att du lär dig att identifiera de tröstande tankarna för att kunna undvika dem. Exempel på tröstetankar:
Logiska motbevis - ofta förstärkta av en tröstande omgivning. "Det är bara en på 30 000 som får den där sjukdomen, och jag är säkert inte en av dem."
Förklarande tankar - söker svar och kan ge en tillfällig känsla av kontroll. "Hon gjorde så där för att hon var deprimerad."
Manipulation av historien - kan vara en tankelek, som tillfälligt lindrar ångesten trots att det inte går att ändra det som varit. "Tänk om jag hade gjort si och så i stället"
Revansch- och hämndtankar - vanligt när ältandet handlar om att man tycker att man utsatts för oförrätter. "Han kommer att få sitt straff, och jag får upprättelse."

Källa: Sluta älta och grubbla, av Olle Wadström (Psykologinsats).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om