Abort av flickfoster väcker diskussion
Fallen med två aborterade flickfoster på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har väckt starka reaktioner. På Akademiska sjukhusets kvinnoklinik har man nu intensifierat en etisk diskussion om de rådande rutinerna.
Helena Holmgren, barnmorska på Akademiska sjukhusets kvinnoklinik, gör en ultraljudsundersökning. I det här fallet står det redan klart att fostret är en flicka.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Medan det är allmänt känt att flickor i många asiatiska länder väljs bort i könsselektiva aborter, har företeelsen inte varit särskilt omdiskuterad för svensk del.
I de aktuella fallen i Eskilstuna ville den gravida kvinnan, som tidigare hade flera flickor, få veta fostrets kön i samband med ett fostervattensprov. Trots att provet inte visade på några avvikelser, valde kvinnan att göra abort eftersom det var en flicka. Samma procedur upprepades vid påföljande graviditet, då kvinnan gjorde abort bara fyra dagar efter att hon fått reda på könet.
Frågan ligger nu hos Socialstyrelsen, som ska utreda om det är möjligt att neka könsbestämning i fall där det är anses medicinskt omotiverat. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har Bo Sultan, tillförordnad chef för kvinnokliniken, sin uppfattning klar.
- Könet är en egenskap som inte ska ligga till grundval för abort. Men som det ser ut i dag finns ett prejudikat som säger att vi inte får undanhålla patienten information om könet, om de vill ha den. Det här är en väldigt viktig etisk fråga, som borde diskuteras mer på samhällsnivå.
I samband med en ultraljudsundersökning är personalens riktlinjer att inte fråga föräldrarna om de önskar få veta könet. Beroende på vilken ställning fostret befinner sig i går det inte heller alltid att avgöra. Vid ett fostervattensprov är dock träffsäkerheten på kön hundraprocentig, och då informeras föräldrarna aktivt om möjligheten att få veta.
- Fosterdiagnostiken är givetvis väldigt viktig för att kunna upptäcka eventuella avvikelser, såsom svåra sjukdomar. Det är en sak, men frågan om en egenskap som könet ser jag som irrelevant, så länge det inte handlar om specifika, könsbestämda sjukdomar, säger Bo Sultan.
Sofie Funke är inne på ultraljudsundersökning och väntar sitt tredje barn. Hon är gravid i artonde veckan och vet redan om att hon väntar en flicka. För henne var det en självklarhet att få reda på könet.
- Under mina tidigare graviditeter har det inte gått att avgöra, så nu ville vi absolut veta. Men det är hemskt att det kan användas för att göra abort, säger hon.
På Akademiska sjukhusets kvinnoklinik diskuterar man regelbundet de etiska aspekterna av sådana här frågor. Nyligen hölls också en särskild genomgång med anledning av fallen i Eskilstuna. Enligt Bo Sultan känner man dock inte till att några liknande fall skulle ha inträffat i Uppsala.
- Vi kan inte erinra oss det, men jag vet av egen erfarenhet att det har förekommit på andra ställen. Sedan tror jag också att det finns ett mörkertal, säger han.
Möjligheterna till att få reda på fostrets kön har blivit fler.
I dag finns en rad privata alternativ som erbjuder könsbestämning med ganska stor sannolikhet, mot några hundralappar i kostnad.
Bo Sultan välkomnar därför uppmärksamheten kring abortfallen i Eskilstuna.
- Det är på tiden att det här utreds ordentligt. Inom vården har frågan diskuterats länge, men det är första gången som den fått större genomslag i Sverige.
Fakta:
I Sverige råder sedan 1975 fri abort till och med artonde graviditetsveckan, vilket är längre än något annat land i världen. Kvinnan behöver inte ange något skäl om hon önskar abort. Socialstyrelsen har nu börjat se över regelverket i 2006 års lag om genetisk integritet, vilken väckte debatt om en rad etiska frågor relaterade till bland annat fosterdiagnostik.
I Sverige råder sedan 1975 fri abort till och med artonde graviditetsveckan, vilket är längre än något annat land i världen. Kvinnan behöver inte ange något skäl om hon önskar abort. Socialstyrelsen har nu börjat se över regelverket i 2006 års lag om genetisk integritet, vilken väckte debatt om en rad etiska frågor relaterade till bland annat fosterdiagnostik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!