Abborrarna är olika
Den ena abborren behöver inte alls vara den andra lik. Det visar en avhandling av Sara Bergek vid Institutionen för ekologi och evolution vid Uppsala universitet. Hon har hittat oväntat stora genetiska skillnader bland en av våra vanligaste fiskar.
Foto:
Men alla abborrar är faktiskt inte helt lika. Sara Bergek har studerat abborrar i sjön Erken utanför Norrtälje, i inre Östhammarsfjärden och i S:t Annas skärgård utanför Norrköping.
Hennes forskning visar att abborrpopulationer kan leva mycket nära varandra utan att blanda sig med varandra. Deras DNA skiljer sig då åt.
- Det verkar som om de inte rör på sig så mycket utan hellre håller sig i lokala områden. Det går att hitta genetiska skillnader på abborrar som lever med ett avstånd av bara 300 meter.
Kanske är abborren både hemkär och släktkär. De abborrar hon provtagit har i alla fall ett högt släktskap, vilket visar att de parat sig inom gruppen.
Och det verkar vara helt andra faktorer än avståndet som avgör om det finns variationer.
- I Östersjön finns den största genetiska skillnaden mellan abborrpopulationer i de områden där skillnaderna i vattentemperatur om våren är som störst. Det är nämligen då som abborren leker, förklarar hon.
Fiskarna är också olika till utseendet, framför allt kan formen variera.
- Det här är inte något man kan se med blotta ögat men statistiskt kan man se det när man mäter dem.
En arts genetiska variation är grunden för all evolution och anpassning. Om arten delas upp i mindre populationer kan den genetiska variationen till slut bli så stor att fiskarna inte längre kan reproducera sig, få någon avkomma tillsammans. En ny art har fötts.
- Det vi vill förstå är hur arter kommer till, hur de utvecklas och hur nya arter uppstår. Det kan också hjälpa oss att bevara en viss art, säger Sara Bergek.
Hon har tillbringat de senaste fyra och ett halvt åren djupt försjunken i studierna av abborrar. Genom att provfiska och klippa av en bit av en abborrfena har det varit möjligt att testa DNA.
- Man blir fascinerad. Det är intressant att se vad man hittar för skillnader och vad det är som påverkar uppkomsten av dem. En av de saker som fick mig att intressera mig för abborrar är att det är en frekvent fisk, men ändå vet vi inte så mycket om dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!