A-vitamin skyddar mot magcancer
Kvinnor och män som äter mat som är rik på vitamin A eller ämnen som i kroppen omvandlas till vitamin A löper sänkt risk att insjukna i magsäckscancer. För dem som röker ses dock inte detta samband.
Morötter är bra att äta.
Foto: Scanpix
- Våra resultat ger ytterligare starkt stöd för att vitamin A skyddar mot uppkomsten av denna allvarliga cancerform, säger forskaren Susanna Larsson vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Hon är en av de ansvariga för studien som omfattar nära 37 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län och drygt 45 000 män i Mellansverige.
Dubbelt så vanlig
Alla besvarade i slutet av 1990-talet en detaljerad enkät om sina mat- och dryckesvanor. Utifrån svaren har forskarna kunnat räkna ut hur mycket de konsumerat av olika vitaminer, bland annat av vitamin A och av alfa- och betakaroten, som i kroppen kan omvandlas till vitamin A.
Under de i medeltal drygt sju år som kvinnorna och männen följts insjuknade 139 av dem i cancer i magsäcken.
När forskarna granskade vilka som insjuknat fann de att denna cancerform var nästan dubbelt så vanlig bland den fjärdedel av kvinnorna och männen som åt minst jämfört med den fjärdedel som åt mest av vitamin A eller av alfa- och betakaroten.
Rökare utsatta
- Dessa samband gällde dock bara för dem som inte rökte. Bland rökarna förekom magsäckscancer minst lika ofta hos hög- som hos långkonsumenter av dessa vitaminämnen, säger Susanna Larsson.
Varför är magsäckscancer mindre vanlig bland hög- än bland lågkonsumenter av vitamin A och ämnen som är förstadier till vitamin A?
- En förklaring är att vitamin A hämmar onormal celltillväxt. Det skulle också kunna förklara varför vi inte såg någon skyddseffekt mot magsäckscancer hos rökarna. I djurförsök har nikotin upphävt den tillväxthämmande effekten av vitamin A, säger Susanna Larsson.
Morötter bra att äta
Vitamin A finns enbart i livsmedel av animaliskt ursprung, till exempel lever, mjölk och ägg. Alfa- och betakaroten däremot finns huvudsakligen i frukt- och grönsaker.
- I vår studie var lever och morötter de enskilda livsmedel som bidrog mest till intaget av vitamin A. Magsäckscancer var klart mindre vanlig bland kvinnorna och männen som brukade äta lever eller morötter, säger Susanna Larsson.
Samtidigt betonar hon att det inte utan vidare går att rekommendera svensken i gemen att äta mer av livsmedel av animaliskt ursprung som innehåller mycket vitamin A.
Frukt och grönt
Andra studier har påvisat ett samband mellan ett högt intag av vitamin A från animaliska livsmedel och ökad risk för benskörhet och frakturer. Däremot har de inte visat något samband mellan ett högt intag av alfa- och betakaroten och frakturer.
- Så en rekommendation för att sänka risken för magsäckscancer är att äta mer av frukt och grönsaker som innehåller dessa båda vitaminämnen. Den bör på köpet kunna ge flera andra positiva hälsoeffekter, säger Susanna Larsson.
Fakta om magsäckscancer
Cancer i magsäcken är världens fjärde vanligaste cancerform och näst vanligaste orsak till död i cancer.
I Sverige var magcancer i början av 1900-talet den vanligaste cancerformen, men har sedan dess sjunkit kraftigt bland annat p g a bättre mavtvanor. Fortfarande insjuknar dock årligen nära 1 000 svenskar i magsäckscancer.
Cancer i magsäcken behandlas i första hand med kirurgi, ibland kompletterad med strålning och/eller cellgifter. Om sjukdomen inte hunnit sprida sig kan den botas.
Cancer i magsäcken är världens fjärde vanligaste cancerform och näst vanligaste orsak till död i cancer.
I Sverige var magcancer i början av 1900-talet den vanligaste cancerformen, men har sedan dess sjunkit kraftigt bland annat p g a bättre mavtvanor. Fortfarande insjuknar dock årligen nära 1 000 svenskar i magsäckscancer.
Cancer i magsäcken behandlas i första hand med kirurgi, ibland kompletterad med strålning och/eller cellgifter. Om sjukdomen inte hunnit sprida sig kan den botas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!