Batteriåtervinningen är ett initiativ av Sveriges batteriproducenter som tar fram statistik och informerar om vikten av återvinning. I deras senaste beräkning visar de att Uppsala läns uttjänta elprylar har ökat med 90 ton sedan förra året.
Micaela Westerberg är kommunikationschef på Batteriåtervinningen och förklarar i ett pressmeddelande att det är av stor vikt att elektriska prylar och batterier inte bara lämnas i ett hörn och glöms bort.
– Metaller och andra komponenter i batterier och elprylar behöver komma tillbaka in i kretsloppet igen så att vi slipper bryta nya metaller och utarma jordens resurser. Nästan allt innehåll i batterier och elektronik kan återvinnas. Och elprylar som fortfarande fungerar kan säljas, skänkas eller delas med andra.
I snitt förvarar hushåll i Uppsala län cirka sex kilo förbrukade batterier och uttjänta elprylar. Vanligt är att dessa produkter läggs undan och sedan växer i volym i takt med tiden. Enligt Batteriåtervinningen så ökar denna volym med ungefär ett halvt kilo varje år.
För att komma till rätta problemet eftersöker Micaela Westerberg ett samhälle som har större fokus på delning och återvinning.
– Det finns massor vi konsumenter kan göra för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Utöver kommunernas återvinningscentraler, tar butiker som säljer elektronik emot din gamla produkt när du köper en ny. På nätet poppar det dagligen upp nya loppissidor där man kan sälja och köpa fungerande prylar. Dessutom blir det allt vanligare med olika delningspooler, exempelvis för verktyg, säger Micaela Westerberg.