900 bostadsrätter inte tillräckligt

Uppsala är den kommun i landet som har köpt flest bostadsrätter där personer med sociala eller ekonomiska problem kan få ett tidsbegränsat boende. Men trots detta räcker inte lägenheterna till.

Uppsala2012-08-30 13:01

En ensamstående fembarnsmamma i Uppsala blev nyligen bostadslös och kan inte få ett hyreskontrakt i kommunen på egen hand. Myndigheten för bostadssamordning i Uppsala uppmanar nu familjen att flytta till annan ort.
Familjen bodde tidigare i Gävle, men flyttade till Uppsala i februari. De hade då fått ett andrahandskontrakt på sex månader.
– Vi vantrivdes i Gävle. Vi blev mobbade i skolan och trakasserade av grannar. Folk kissade utanför vår dörr, berättar äldste sonen som är tolv år gammal.

UNT träffar hela familjen vid en förskola i Uppsala, där de tre yngsta barnen går. Dagen innan blev familjen avhyst från Fyrishovs camping, där de har tillbringat de senaste nätterna sedan deras andrahandskontrakt gick ut.
– Nu vet vi inte var vi ska ta vägen. Barnen går i skola och förskola här och de trivs jättebra, säger mamman.
I juli gick familjens andrahandskontrakt ut. Mamman vände sig till socialtjänsten i Uppsala i april men fick avslag på ansökan om hjälp till bostad.
– Vi bedömer att kvinnan kan ordna boende på egen hand eftersom hon har egna inkomster, säger Gun Johansson-Öhrnell vid bostadssamordningen i Uppsala.

Mamman har dock ingen inkomst i form av lön, något som bostadsbolagen i Uppsala kräver. Bostadssamordningen i Uppsala rådde därför mamman att flytta tillbaka till Gävle eller att söka hjälp i Heby.
– I Uppsala behövs det cirka fem års kötid för att få en lägenhet. Det finns andra kommuner med kort eller ingen kötid till bostad, säger Gun Johansson-Öhrnell.
Men familjen har inte kvar sin plats i Gävles bostadskö. Barnen har dessutom hunnit knyta starka band till Uppsala genom skola och förskola.

Människor som bedöms klara av ett eget boende men som på grund av sociala eller ekonomiska problem inte kan få bostad på egen hand kan ansöka om att få ett bostadssocialt kontrakt. Det innebär antingen att kommunen hyr en lägenhet och låter den behövande hyra den i andra hand eller att kommunen går in som borgensman åt den behövande.
Flera av landets kommuner köper dessutom bostadsrätter där människor med sociala problem kan bo under en begränsad tid. Uppsala kommun har köpt 900 bostadsrätter, den högsta siffran i landet. Men de räcker ändå inte till för att uppfylla behovet.
– Vi har flera invånare som behöver boende med bostadssocialt kontrakt men som ännu inte har fått bostad. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många lägenheter, säger Gun Johansson-Öhrnell.

Varför anser ni inte att den här familjen uppfyller kriterierna för att få ett bostadssocialt kontrakt? Barnfamiljer ska väl prioriteras högst?
– Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen har ordnat boende och vi bedömer att hon kan ordna en bostad på egen hand i någon annan kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!