9 000 Uppsalabor kontrollerades – av kommunens robot

Uppsala kommun använder en robot för utökade kontroller av de som söker socialbidrag. Kommunalrådet: "Vi har växlat upp på alla nivåer".

Uppsalas socialförvaltning använder en så kallad robot, ett speciellt datorprogram som kollar uppgifterna för de som ansöker om försörjningsstöd.

Uppsalas socialförvaltning använder en så kallad robot, ett speciellt datorprogram som kollar uppgifterna för de som ansöker om försörjningsstöd.

Foto: Michaela Hasanovic/Arkiv/Montage

Uppsala2020-10-13 07:31

I december 2019 införde kommunen hårdare kontroller av de som söker ekonomiskt bistånd. Orsaken är snabbt ökande utgifter för socialbidrag som enligt prognoser varit på väg mot en halv miljard kronor per år. 

Ett av kommunens verktyg är vad man kallar "roboten". Hittills har socialsekreterarna själva kollat hos olika myndigheter de uppgifter om exempelvis inkomster eller studiebidrag som bidragssökande lämnat in.

Men numera görs registersökningarna av roboten, som egentligen är ett dataprogram. Under september, då roboten kommit i bruk fullt ut, gjordes 27 000 automatiserade registersökningar för 9 000 personer som ansökte om försörjningsstöd i Uppsala.

– Tack vare roboten har kontrollerna blivit mer omfattande, säger arbetsmarknadsnämndens ordförande kommunalrådet Mohamad Hassan (L).

Dataprogrammet söker igenom en mängd register, bland annat hos Arbetsförmedlingen, Transportstyrelsen och Migrationsverket. 

Tanken är att socialsekreterarna ska få mer tid över till klienterna. Enligt Sveriges kommuner och regioner upplever 90 procent av de handläggare som använder roboten att den spar tid.

Enligt de tuffare riktlinjer som kommunen antagit måste alla som söker bistånd samt deras barn visa att de verkligen finns i kommunen genom ett personligt besök med id-koll. De ska även visa upp sin skattedeklaration. Misstankar om bidragsfusk polisanmäls.

Sedan januari i år har kommunen gjort 38 polisanmälningar om bidragsfusk. Det handlar bland annat om manipulerade kontoutdrag och falska bostadsuppgifter. 

De som är beroende av försörjningsstöd är en skör grupp. Finns det inte risk att de kommer i kläm vid de hårdare kontrollerna?

– Alla som får avslag kan överklaga till förvaltningsrätten, framhåller Mohamad Hassan. 

Kommer kommunen att frångå sin tuffare linje om ni förlorar i domstolen?

– Alla ärenden där kommunen får avslag i förvaltningsrätten kommer att överklagas. Får inte kommunen gehör i kammarrätten rättar vi oss efter det. 

Kommunens strängare linje har kritiserats i UNT av Vänsterpartiets Tobias Smedberg: "Den ökade kontrollen av ekonomiskt bistånd bygger på uppfattningen att människor är lata. Men folk vill inget hellre än att komma i arbete. Politikerna som driver detta får det att låta som om det inte ställs krav på dem som får bidrag, men det ställs redan enorma krav", sa Tobias Smedberg då. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!