Lechehus bevaras – blir träffpunkt för äldre

Under tisdagen klubbar kommunen planerna för den tidigare bussdepån i Kungsängen. Två byggnader i området som anses särskilt skyddvärda kommer att stå kvar.

Busstornet ritades av Gunnar Leche som var stadsarkitekt i Uppsala 1920-1954. Här ska det bli fritidsklubb för barn och träffpunkt för äldre.

Busstornet ritades av Gunnar Leche som var stadsarkitekt i Uppsala 1920-1954. Här ska det bli fritidsklubb för barn och träffpunkt för äldre.

Foto: David Rydell

Uppsala2022-02-07 19:00

I korsningen Strandbodgatan–Kungsgatan ligger en övergiven busstomt som om några år kommer att vara full av barn. Om allt går enligt planerna ska här år 2026 finnas en nybyggd skola med plats för 780 elever. Det ska även uppföras en förskola åt 144 barn.

Efter den kraftiga utbyggnaden av bostäder i Kungsängen, även kallad Industristaden, behövs en ny förskola och skola i området. Centerns kommunalråd Jonas Petersson är dock inte förtjust i valet av adress.

– Barnen ska gå i skola på Kungsgatan, Uppsalas smutsigaste gata. Det hade varit bättre om skolan placerats till exempel vid reningsverket, säger Jonas Petersson.

Han befarar även att skolan blir för trång för barnen.

– Det blir cirka 20 kvadratmeter yta per barn. Det är visserligen enligt kommunens riktlinjer men de är för snålt tilltagna, anser Jonas Petersson. 

Skolan och skolgården ska utformas enligt en särskild idé. På kvällstid ska skollokalerna kunna nyttjas av exempelvis föreningslivet för studiecirklar. Skolgården ska byggas så att boende i området kan använda den som park efter skoltid.

– Vid sidan av nya Gottsundaskolan är detta första gången vi planerar att bygga en skola på det här sättet. Det kan låta enkelt men det gäller till exempel att skolan är utformad så den kan stängas av för städning efter skoltid, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

undefined
Busstornet ritades av Gunnar Leche som var stadsarkitekt i Uppsala 1920-1954. Här ska det bli fritidsklubb för barn och träffpunkt för äldre.

Under tisdagen väntas kommunstyrelsen säga ja till planerna på pedagogiska lokaler i kvarteret, som bär namnet Norra Hovstallängen. I förslaget ingår även bland annat idrottshall, kontor och parkeringsgarage.

Diskussioner har pågått en tid om två byggnader som bedöms ha särskilt arkitektoniskt värde. Det handlar dels om det så kallade Busstornet som ritades på 1940-talet av Uppsalas tidigare stadsarkitekt Gunnar Leche. Dels om en fastighet på Kungsgatan från 1980-talet som inrymt administrationen åt Gamla Uppsala Buss, GUB.

Kommunen kommer att bevara båda byggnaderna. Vad gäller Busstornet är det tänkt att fungera som fritidsklubb för barn men även vara träffpunkt för äldre. Vad som ska finnas i GUB:s lokaler är ännu inte bestämt.

En del kanske kommer att fråga sig varför GUB-huset får stå kvar.

– Några tycker säkert att 80-talsarkitektur inte är så mycket att bevara. Men det bidrar till mångfald, att det blir hus på platsen med utformning från olika epoker, säger Erik Pelling (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!