700 lärare lär sig mer om mobbning
Lärare i grundskolan ska lära sig mer om mobbning. Utbildningar i bland annat Uppsala startar med hjälp av statsbidrag på 40 miljoner kronor.
Doktoranden Martin Karlberg och lärarutbildaren Matts Dahlkwist vid lärarhögskolan i Uppsala redogjorde för den forskning som finns kring mobbning i skolan. De konstaterade att pojkar, oftare än flickor, både mobbar och oftare blir mobbade.
Under föreläsningen hänvisades till en rad olika källor som undersökt mobbning, bland annat Brottsförebyggande rådet som konstaterat att fysisk mobbning är vanligare i grundskolan och att psykisk mobbning ökar ju högre upp i skolåldern man befinner sig.
- Förr retade man någon i omklädningsrummet. I dag tar man en bild från omklädningsrummet och lägger ut den på Internet, säger Martin Karlberg.
Han berättar att det finns få utvärderingar som visar om skolornas olika antimobbningsprogram hjälper. Förutom en pågående statlig utvärdering av ett 15-tal olika program har regeringen beslutat att satsa 40 miljoner kronor på att utbilda lärare för att stärka arbetet mot mobbning.
Cirka 3 000 lärare i landet ansökte till den första utbildningen på 700 platser.
- Det finns ett stort behov. Kunskaperna om mobbning är inte alls tillräckliga, säger Matts Dahlkwist.
Utbildningar har varit igång sedan i våras i landet, men endast ett fåtal lärare i den fullsatta salen i universitetshuset kände till satsningen. Desto fler kände till den efter föreläsningen som tog upp både forskning och de program som skolor kan använda mot mobbning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!