70 i månaden får hjälp mot övervikt
Varje månad remitteras 60-70 nya patienter till Överviktsenheten vid Akademiska sjukhuset. - Det är en fördubbling på tre år och behovet verkar bara växa, säger Björn Zethelius, överläkare.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Vid enheten tar man hand om patienter med fetma, ofta i kombination med följdsjukdomar som diabetes, höga blodfetter och högt blodtryck.
Här finns läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, dietist, psykolog och sjukgymnast som arbetar i team eller enskilt med patienterna. Behandlingen syftar till viktminskning, att förebygga diabetes, hjärt- och kärlsjukdom men också att förbättra situationen om patienterna redan drabbats.
Livsstilsförändring
Patienterna kan under två år delta i ett så kallat Hälsoprogram. Under kurslika förhållanden får de lära sig hur man kan förändra sin livsstil för en bestående viktnedgång. Kursens tyngdpunkt är förändring av vanor kring mat, måltider och fysisk aktivitet.
Under en introduktion på två veckor inleds varje morgon med vattengymnastik. Varje dag får patienterna laga egen mat i undervisningsköket under ledning av dietist. Dagligen genomförs undervisningsövningar och gruppövningar.
Under två års tid genomförs regelbundna gruppträffar med dietist, sjuksköterska och sjukgymnast.
Två läkemedel mot övervikt
Akademiska sjukhuset har profilerat sig på att hjälpa människor med svår övervikt. Förståelsen för den här patientgruppen har inte varit särskilt stor i samhället i övrigt även om förändringar är på gång, menar Björn Zethelius.
- Det är bara ett tjugotal läkare som arbetar vid överviktsenheter i hela Sverige. Och det finns bara två läkemedel mot övervikt, även om ännu ett är på gång med begränsningar i användningstid. Det är lite jämfört med blodtrycksmediciner där det
finns många olika typer som används i kombinationsbehandlingar under årtionden.
Läkemedel mot fetma står bara för några promille av den totala läkemedelskostnaden i landet, 75- 100 miljoner av cirka 28 miljarder kronor.
Problemet tas inte på allvar
Det finns omkring 600 dietister i landet som arbetar med fetma, men de ägnar sig också åt andra patientgrupper. Endast ett fåtal beteendevetare arbetar med den här problematiken.
- De är för få och det är ytterligare ett tecken på att problemet inte tas på allvar. Och varför finns det ingen utbildning till ?fetmasjuksköterskor? som det gör för diabetessjuksköterskor, undrar Björn Zethelius.
Han karaktäriserar fetma som en progressiv och kronisk sjukdom, ett växande problem för individer och samhälle.
- Jag saknar ett nationellt vårdprogram för fetma. Samhället kommer inte att ha råd att hjälpa alla om problemet inte tas på allvar. Hittills har fetma, det förebyggande arbetet och behandling inte prioriterats i vården eller i samhället i övrigt, säger Björn Zethelius.
Kognitiv beteendeterapi, KBT är en av behandlingsformerna vid Överviktsenheten. KBT är en psykologisk behandling som har visat sig vara effektivt för en rad psykologiska och beteendemedicinska problem. Behandlingen syftar till att identifiera och förändra beteenden som försvårar patienternas vardag.
Konkret beteendeförändring
Under behandlingen kartläggs problembeteenden relaterade till mat och ätande. Därefter arbetar man aktivt med att förändra och hantera tankar, känslor och beteende i vardagen. En psykolog arbetar med detta, såväl enskilt som i gruppbehandling.
Behandlingen förutsätter att patienten dagligen arbetar med hemuppgifter som syftar till en konkret beteendeförändring i vardagen.
Hos dietisten får patienterna, enskilt eller i grupp hjälp med att kartlägga och diskutera sina matvanor. Syftet med behandlingen är att gå ned i vikt och förbättra kontrollen av fetmans följdsjukdomar.
Två tredjedelar av alla patienter som remitteras till Överviktsenheten är kvinnor. De flesta är mellan 40 och 45 år.
Viktnedgång efter rådgivande behandling uppgår till 5-10 procent, vilket minskar risken för framtida hjärt- och kärlsjukdom. Med tillägg av läkemedel nås ännu bättre resultat.
Livräddande diet
För patienter med svår fetma kan lågkaloridieter resultera i en viktminskning på 20-30 procent och då vara direkt livräddande.
Vid Överviktsenheten tar patient och läkare i samråd beslut om en eventuell operation. Överviktskirurgi kan ge stora bestående viktnedgångar för patienter med ett BMI-värde över 40.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!