Det råder brist på veterinärer och djurskötare i Sverige, särskilt nu under pandemin. UNT har bland annat nyligen rapporterat om att smådjursklinikens akutavdelning haft stängt sedan i somras på grund av personalbrist.
Men regeringen har nu beslutat att SLU ska öppna 60 nya platser på veterinär- och djurskötarutbildningarna. UNT har tidigare rapporterat om förslaget, som nu alltså blir verklighet.
Och det är efterlängtat, säger Johanna Penell, vice Dekan för utbildning vid SLU:s fakultet för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.
– Det är så roligt att regeringen nu har hörsammat det här. I budgetpropositionen de tre senaste åren har SLU:s ledning lyft behovet av fler platser, säger hon.
Johanna Penell menar att suget efter veterinärer är stort på arbetsmarknaden och att det även är ett stort söktryck på utbildningen.
Veterinär- och djurskötarutbildningarna ökar från 200 till 260 platser. I dag har båda programmen 100 platser var, och beslut om fördelningen av de nya platserna är ännu inte fastslaget. Hela ökningen sker dock inte till höstterminen 2022 eftersom det i dag saknas kapacitet för det stora antalet nya studenter, säger Johanna Penell.
SLU har nu i uppdrag att på kort tid göra om utbildningarna, med slutmålet att alla platser ska vara öppna till hösten 2023. Men även om detta kommer innebära en stor utmaning för SLU säger Johanna Penell att de gläds åt beskedet.
– Vi får nästan jobba omöjligt fort med att göra om veterinärprogrammet. Men vi måste ju, för vi har fått det här uppdraget av regeringen och vi tycker det är väldigt roligt också, säger Johanna Penell.
Blir det nog med nya platser för att åtgärda bristen på veterinärer i Sverige?
– Det är omöjligt att veta. Det tar ju 5,5 år att skapa en färdigbakad veterinär, och det är svårt att sia om hur arbetsmarknaden ser ut då.
Enligt Johanna Penell är det många faktorer som spelar in, och det råder inte enighet om hur många veterinärer som faktiskt kommer att behövas. Men hon menar att det är ett steg i rätt riktning, och att man samtidigt gör sitt bästa för att lösa den omedelbara bristen på veterinärer och djurskötare till följd av pandemin.