Uppsalabon, som är i 60-årsåldern, isolerar sig i sitt radhus sedan drygt 20 år och har bara setts av grannarna vid enstaka tillfällen.
Mannens radhus är statt i förfall. Tomten täcks av vildvuxna buskar och träd, markiserna är trasiga och fönstren igensatta med folie.
Grannar hävdar att huset drar till sig såväl skadedjur som vandaler.
Med åren har ärendet blivit en följetong hos kommunen. 2012 fick kommunen in det första klagomålet om att radhustomten var ovårdad. Sedan dess har kringboende upprepade gånger bett kommunen agera.
2016 skrev byggnadsnämnden att förfallet gått så långt att värdet på intilliggande fastigheter minskat. Nämnden krävde åtgärder men inget hände.
2017 hotade kommunen med vite, en straffavgift, om mannen inte snyggade upp fastigheten. Viteshotet blev dock verkningslöst.
Ärendet gick vidare till mark- och miljödomstolen. Efter att under ett år förgäves försökt komma i kontakt med mannen beslöt domstolen nyligen att utdöma straffavgiften.
Vitet uppgår till 10 000 kronor i månaden och Uppsalabon döms att betala 60 000 kronor för en första halvårsperiod. Om de begärda åtgärderna uteblir även framgent kan det bli frågan om ytterligare 10 000 kronor per månad.
Mannens grannar har ibland så lågt vattentryck i ledningarna att de har svårt att till exempel duscha. En huvudledning som förser radhuslängan med vatten passerar genom den vitesdömde mannens bostad. Enligt kommunen gör mannen av med stora vattenmängder vilket kan förklara problemen.
Överförmyndarnämnden har begärt att mannen ska få en förvaltare. Men varken sjukvården eller nämnden har lyckats nå honom, därför sa tingsrätten i höstas nej till förvaltarskap.
I Uppsala finns för närvarande endast ytterligare ett ärende där vite dömts ut på grund av en ovårdad fastighet. I det fallet rör det sig om 75 000 kronor.