6 x statyer

Övre raden: Nathan Söderblom och Anna Maria Lenngren. Nedre raden: Dag Hammarskjöld, Prins Gustaf, Jokob Ulfsson och Erik Gustaf Geijer.

Övre raden: Nathan Söderblom och Anna Maria Lenngren. Nedre raden: Dag Hammarskjöld, Prins Gustaf, Jokob Ulfsson och Erik Gustaf Geijer.

Foto:

Uppsala2009-08-28 06:00
Jakob Ulfsson
Vem? Sveriges ärkebiskop 1470-1515. Grundade Uppsala universitet 1477. Han arbetade för att höja kyrkans andliga nivå, och var också aktiv i rikspolitiken och blev motståndare till Sturarna.
Var? På Riddartorget vid Domkyrkans södra del.
Uppförd 1927.
Konstnär: Christian Eriksson.
Kuriosa: Eftersom man inte visste hur Jakob Ulfsson såg ut har ansiktet fått tydliga drag av ärkebiskopen Nathan Söderblom (som var samtida med konstnären, och beundrades av denne).

Anna Maria Lenngren
Vem? Författare, över­sättare, satiriker och poet. Föddes i Uppsala 1754 i kvarteret Lunten, och bodde senare på Gropgränd 3. Hon började tidigt skriva och blev en av landets mest
populära diktare.
Särskilt som ung stred hon för kvinnors rättigheter och upprördes över sociala klyftor.
Var? En medaljong som hänger på muren till Uplands nation. Uppförd 1954.
Konstnär: Johan Tobias Sergel (samtida med Lenngren. Medaljongen är en replik.)
Kuriosa: Den enda namngivna kvinnan som står staty i Uppsala.

Nathan Söderblom
Vem? Världsberömd teolog och ärkebiskop 1914-1931. Han var en frispråkig nytänkare som blev mycket populär. Engagerade sig för världsfreden och fick Nobels fredspris. Bodde elva år i Stabby prästgård och fick tolv barn på arton år (ja, med samma fru).
Var? Vid Ärkebiskopsgårdens mur vid Nathan Söderbloms plan. Uppförd 1993.
Konstnär: Bror Hjorth.
Kuriosa: Efter Nathan Söderbloms död 1931 gjorde Bror Hjorth en gipsstatyett av honom. Dels av beundran, dels för att han trodde att Uppsala skulle vara intresserad av en sådan staty - men "naturligtvis var det naivt att tro något sådant" skrev Bror Hjorth sedan i sin självbiografi. 60 år senare var dock stan intresserad, 1993 göts statyn i brons och donerades av Bror Hjorthföreningen.

Prins Gustaf, "Sångarprinsen"
Vem? Son till kung Oscar I. Han var en stor musikalisk begåvning, det är han som skrivit melodin till bland annat Sjungom studentens lyckliga dag (för övrigt när han pluggade här i Uppsala). När han dog 25 år gammal av tyfoidfeber, blev det något av den tidens prinsessan Diana-historia.
Var? Utanför Carolina Rediviva. Uppförd 1927.
Konstnär: Carl Eldh.
Kuriosa: På statyns fundament har konstnären smugit in en bild av politikern och tonsättaren Gunnar Wennerberg. Det har tolkats som konstnärens revanschgest för att han tidigare inte fick göra stans staty av Wennerberg.

Erik Gustaf Geijer
Vem? Författare, tonsättare, filosof och från 1817 professor i historia vid Uppsala universitet och senare också rektor för universitetet. Han var en av sin tids stora ideologiska debattörer. Han bodde på Övre Slottsgatan 2, i vad som i dag heter Geijersgården.
Var? I Universitetsparken. Uppförd 1888.
Konstnär: John Börjesson.
Kuriosa: Statyn restes troligen delvis för att Uppsalastudenterna inte vill vara sämre än Lunds studenter, som uppfört en staty av
Tegnér. Det var vid den här tiden inte vanligt med statyer över icke-kungliga, och planerna på ett minnes­märke över en humanist vållade protester.

Dag Hammarskjöld
Vem? Föddes 1905 och växte upp i Uppsala. Blev 1953 FN:s generalsekreterare och gjorde sig internationellt känd som en mycket skicklig diplomat och den som ledde FN till en mer självständig roll i konflikter. Avled 1961 i en flygolycka, och fick postumt Nobels fredspris.
Var? I Slottsbacken nedanför Gunillaklockan. Uppförd 2005.
Konstnär: Sven Lindhart.
Kuriosa: Placeringen av bysten skapade stor debatt. Flera instanser ville placera den i Slottsbacken - men Slottets hyresgäst, lands­hövding Anders Björck, sa nej och hänvisade till skydds­föreskrifter. Sedan bland annat länsstyrelsen sagt ja får dock Björck stå ut med sin nya granne.

Urval: Lisen Hessner
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om