Historiskt många bebisar med RS-virus ligger just nu inlagda på Akademiska barnsjukhuset för vård. I tisdags uppmanade Region Uppsala föräldrar att hålla bebisar hemma och begränsa umgänget. Och under onsdagen skickades ett sms ut från regionen till spädbarnsföräldrar, med råd om hur de ska tänka för att skydda de allra minsta eftersom de riskerar att drabbas av mer allvarliga konsekvenser av viruset.
På 1177 i Uppsala har man märkt av en tydlig ökning av antalet som ringer in om just RS-virus. Det började i samband med larmen om att viruset sprids mer i år än tidigare, säger Fredrik Tjäder som är gruppchef på 1177.
– Man kan väl säga att ända sedan man blev varse om en ökning har det ringt in fler och fler.
Vad frågar de om?
– Det är frågor kring RS-virus, om symtomen, vad man ska göra.
Fredrik Tjäder säger att man i de allra flesta fallen kan avvakta och vårda sitt barn själv. I de fall där det behövs en bedömning hänvisar de till lämplig vårdnivå, till exempel primärvården eller, när det gäller spädbarn, oftast till barnakuten.
Vad kan egenvård innebära?
– Vi bedömer alltid individuellt utifrån de symtom som inringaren beskriver. Men det kan innebära att använda koksaltslösning för att underlätta vid nästäppa, för de mindre barnen att exempelvis höja huvudändan, eller att barnen ska dricka mer vatten.
Totalt skickades på onsdagen 6 492 sms ut, dels till de kvinnor som fött barn under 2021 och dels till de föräldrar som registrerat sig som ombud för sitt barns journaler på 1177. Bland annat uppmanas föräldrar att hålla barn under sex månader, samt syskon, hemma.
Fredrik Tjäder förväntar sig att trycket kommer bli högre på 1177 i och med att sms:et gått ut, men att det sannolikt inte kommer innebära några problem i bemanningen av telefonlinjen.
– Vi är väldigt glada att man ringer 1177 för att få råd. Vi jobbar alltid med att bemanna efter hur många som ringer in.
Smittskyddsläkare Johan Nöjd står som avsändare på meddelandet från regionen till föräldrarna. Han säger att råden främst gäller barn under ett år, och att majoriteten av de barn som måste läggas in på sjukhus är yngre än sex månader.
– Äldre barn än ett år får sällan allvarliga symtom.
Spädbarn drabbas värre eftersom att de har mindre luftvägar, och för att RS-viruset orsakar slem i luftvägarna som kan göra det svårt för dem att andas.