Kronofogden har tagit fram nya siffror på hur många barn som har minst en förälder med en skuld eller pågående skuldsanering hos Kronofogden. Drygt 180 000 barn, eller vart tolfte barn, i Sverige växer upp i en familj med befintlig skuld. I Uppsala är det vart trettonde, eller 6 100 barn, som befinner sig i en sådan situation.
I ett pressmeddelande säger sektionschef Reza Saleh Baars på Kronofogden: "Vi får samtal från föräldrar som berättar att de oroar sig när kostnader för mat, bostad och annat har blivit dyrare. Många tycker att det är svårt att prata om ekonomi med sina barn".
Kronofogden har, sedan barnkonventionen blev svensk lag, blivit mer varsamma i beslut där barn berörs och tar hänsyn till barnets levnadsförhållande. Ett exempel är att Kronofogden avstår från att utmäta tillgångar såsom bil eller bostad i de fall där barnet hade kunnat påverkas. Föräldrar till äldre barn får även behålla mer av lönen vid löneutmätning.
Bris samarbetar med Kronofogden för att stötta barn som känner oro för familjens ekonomi. Dygnet runt kan barn upp till 18 år komma i kontakt med kuratorer på Bris. Även vuxna kan få stöd från både Bris och Kronofogden om hur man kan prata om ekonomi.
"Det är oroväckande att vi nu ser att fler barn lever i familjer där pengarna inte räcker till och vi behöver se förändringar för att säkerställa varje barns rätt till trygg uppväxt" säger Maria Angsell, socionom på Bris, i pressmeddelandet.