Nästan vart tolfte barn lever i en familj där minst en förälder är skuldsatt och även om siffrorna minskat något från i fjol varnar nu Kronofogden och BRIS för vad det här kan innebära på sikt.
– Ofta när familjen har ekonomiska problem påverkas barnets liv och mående. Det kan väcka jobbiga tankar och känslor som stress och oro, skam och dåligt samvete, och kan innebära en svår situation socialt. Exempelvis begränsade möjligheter att delta i fritidsaktiviteter som kostar eller att umgås med vänner ute på stan eftersom det kan vara svårt att ens ta sig dit, säger Maria-Pia Cabero, ansvarig opinion och media på BRIS.
I Uppsala län har Tierps kommun högst siffror procentuellt där 14,3 procent av barnen har minst en skuldsatt förälder. Därefter följer Heby med 13,2 procent och Älvkarleby med 12,1 procent. Uppsala kommun ligger på 6,3 procent.
– Skillnader i landet följer samhällsstrukturen i stort. Där det finns flest skuldsatta finns det också flest barn som är berörda. Det som kan göras är samverkan från samhällsaktörer som skola och vuxna inom idrottsrörelsen, säger Anna Nylén, kommunikatör på Kronofogden.
Utöver de nämnda problemen kan en skuldsatt familj även påverka barnets koncentration i skolan, sömnen och det dagliga måendet. Samtidigt finns det en risk att föräldrarnas engagemang i barnets liv minskar i takt med att den ekonomiska situationen tar upp oro och stress.