– Här har vikarierna stått till arbetsgivarens förfogande och arbetat långa pass och stått på fronten mot pandemin, och vad är tacken, säger Helena Ersson, ordförande för Kommunal i Uppsala.
Flera vikarier riskerar att bli utan den engångssumma som majoriteten av Kommunals medlemmar i kommuner och regioner har blivit lovade.
– Vi har träffat arbetsgivaren i två omgångar och då har vi yrkat på att vikarierna ska få ta del av engångsbeloppet. Men där har vi fått nej, säger Helena Ersson.
På decemberlönen förväntas all personal som jobbat heltid få en engångssumma inbetald på 5 500 kronor, istället för en retroaktiv lönehöjning för de pandemimånader då man stått utan kollektivavtal. De som jobbat deltid får också ett engångsbelopp, som motsvarar hur mycket de arbetat under året. Men timvikarierna fick alltså nej i den senaste förhandlingen med Uppsala kommun.
– Det känns ganska tungt. En stor del av verksamheten upprätthålls av behovsanställda som får timlön, säger Helena Ersson.
Tanken med engångsbeloppet är att visa en tacksamhet till de som jobbat hårt under pandemin. Men de tusentals timvikarierna, som under pandemin jobbat på avdelningar i äldreomsorgen med en rapporterad sjukfrånvaro på mellan 40-60 procent, kan alltså stå utan julbonus i december. För medan månadsvikarier och fast anställdas engångsbelopp står inskrivet i kollektivavtalet måste inte kommunerna betala ut några pengar till timvikarierna alls.
Flera kommuner har beslutat att ändå betala ut en summa till timvikarierna. I förhandling med Kommunal den 20 november beslutade Uppsala kommun att inte betala ut några engångsbelopp till sina timvikarier. Men det är ett beslut som kan komma att ändras, berättar äldrenämndens ordförande i Uppsala, Caroline Hoffstedt(S).
Varför är inte det aktuellt i Uppsala?
– Jag kände inte till att andra kommuner fattat sådana beslut men detta måste såklart utredas så att vi har ett bra beslutsunderlag, säger Caroline Hoffstedt.
Efter UNT:s granskning kan det alltså vara aktuellt med ett engångsbelopp även för timvikarierna. Förvaltningen får därför i uppgift att utreda hur många personer som omfattas av en eventuell julbonus till timavlönade vikarier, samt vad en sådan bonus skulle kosta.
När kan utredning förväntas vara färdig?
– Det måste vara klart relativt omgående då är tänkt som en bonus som kan betalas ut lagom till jul, säger Caroline Hoffstedt.
Meningen med julbonusen är att synliggöra de som bekämpat viruset med livet som insats. Där ingår timvikarierna, säger Hoffstedt.
– Det är personal oavsett anställningsform som stått i fronten för att bekämpa det här viruset. Vår ambition måste vara att det ska belönas. Timvikarierna har varit en ovärderlig resurs som ersatt de kollegor som följt rekommendationerna att stanna hemma. Därför är det viktigt att utreda den frågan, säger hon.