55-plussare möter många fördomar

Sveriges 55-plussare är de evigt unga som mår bättre än någonsin, reser till varmare länder och har bra ekonomi. De får pension men ser inte sig själva som pensionärer. Men deras livsstil möter många fördomar, menar debattören och Uppsalabon Sture Lindmark.

Sture Lindmark.

Sture Lindmark.

Foto: Maria Nordholm

Uppsala2007-09-09 00:01
- Vårt sätt att leva utmanar folks föreställningar om hur äldre människor bör förhålla sig till ålderdomen och livets sista etapp, säger Sture Lindmark, som driver webbsajten Levom.nu.
Själv har Sture Lindmark ett förflutet som tidningsman, bland annat har han varit chefredaktör för tidningen Köpmannen och ledarskribent på Svenska Dagbladet. Förutom all den tid som krävs för att skriva artiklar och dagligen uppdatera sajten, ägnar han sig även åt lobbying och driver en pr-firma i Stockholm.

Sture Lindmark menar att 55-pussarna är en köpstark grupp som mår relativt bra men som inte riktigt räknas, varken i arbetslivet eller i debatten.
De utgör en stor andel av Sveriges befolkning, cirka 1,7 miljoner människor.
- Jag tyckte att det fanns ett informationsbehov och att media inte tar upp sånt som intresserar oss, det var den utgångspunkten jag hade när jag startade webbsajten.
Sture Lindmark berättar att han träffar många äldre som absolut inte vill kallas för pensionärer. De har visserligen all tid i världen men jobbar kanske fortfarande, fast i friare former.
- Ordet pensionär har fått en så negativ klang i det här landet. Folk associerar det med att man skulle ha lämnat sitt aktiva liv och att återstoden bara går ut på att ta det lugnt och invänta döden. Men så är det ju inte. De allra flesta mår bra och vill fortsätta leva ett innehållsrikt liv.

Han berättar att webbsajten vill förmedla insikten om att pensioneringen inte är slutet på en epok.
- När jag fyllde 65 fick jag hem informationsbroschyrer om gudstjänster, handikappanpassade hjälpmedel i hemmet och aktiviteter på kommunens dagcenter. Det var inget för mig, jag kände inte igen mig och så är det nog för de flesta i min ålder. Jag brukar säga att får pension. Men jag är ingen pensionär.
De nya äldre del 1 av 3.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om