2017 gjorde Uppsala kommun och Arbetsförmedlingen en överenskommelse som innebar att personer som har svårt att få jobb, exempelvis personer med funktionshinder och nyanlända, skulle anställas på en extratjänst inom kommunen. Det kunde innebära allt från parkarbete till att jobba på fritids eller i äldreomsorgen.
Under 2017–2018 fick 700 personer sådana extratjänster. Enligt kommunen var satsningen framgångsrik: 70 procent av dem har gått vidare till jobb eller studier och behöver därmed inte längre försörjningsstöd (socialbidrag) från kommunen.
– Det är en förvånansvärt bra siffra. Det här stödjer forskning som visar att det absolut bästa för att komma in på arbetsmarknaden är subventionerade anställningar där man slipper söka i konkurrens med andra, säger Lena Winterbom, arbetsmarknadsdirektör på Uppsala kommun.
En extratjänst pågår i ett år och ersätter inte den ordinarie personalen. Staten står för den största delen av kostnaderna.
Projektet var på paus i två år när Arbetsförmedlingen fick mindre pengar, men nu drar satsningen igång igen. 500 personer ska under 2021 erbjudas en extratjänst.
– I och med krisen på arbetsmarknaden, till följd av pandemin, blir satsningar som denna än viktigare för att fler ska komma ut i arbete och studier, säger Emelie Preinitz, chef för Arbetsförmedlingen Uppsala län, i ett pressmeddelande.
Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) som ansvarar för arbetsmarknadsfrågor i Uppsala, var kritisk när projektet pausades. Han menade att staten vältrade över kostnader för försörjningsstöd på kommunerna när extratjänsterna drogs in. I Uppsala kommun ökade kostnaderna för försörjningsstöd kraftigt 2014-2019.
Nu är Mohamad Hassan nöjd.
– Vårt mål är att allt vi gör ska leda till att fler Uppsalabor kan försörja sig långsiktigt, säger han i ett pressmeddelande.
80 procent av de som tidigare fått extratjänster var nyanlända, det vill säga har kommit till Sverige de senaste åren. Alla som fått extratjänster har kunnat studera under en del av arbetstiden, exempelvis svenska.
– Om man bara läser SFI och inte får praktisera språket så tar det längre tid att bli etablerad. Det här förkortar tiden det tar för människor att kunna försörja sig själva, säger Lena Winterbom.
Var kommer de 500 personerna att få jobba?
– Inom bland annat naturvård, äldreomsorg, vaktmästeri och förskola och skola.