Chefsläkaren: Dagsformen avgör om vi klarar IVO:s krav

En månad innan IVO:s deadline planerar Akademiska sjukhuset att öppna 50 av de stängda vårdplatserna. Men sjuksköterskor som slutar är fortfarande ett hinder för sjukhuset.

Johan Lugnegård, chefsläkare Akademiska sjukhuset, tror att Akademiska kan klara IVO:s krav i tid.

Johan Lugnegård, chefsläkare Akademiska sjukhuset, tror att Akademiska kan klara IVO:s krav i tid.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-11-06 05:00

Sedan IVO-beslutet kom om att Akademiska sjukhuset måste tillgängliggöra ytterligare 30 vårdplatser har mellan åtta och tio vårdplatser kunnat öppnas. Fortfarande är dock 70–80 av sjukhusets vårdplatser stängda till följd av personalbrist.

Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, säger att arbetet med att återöppna tidigare stängda vårdplatser fortsätter som förut.

– Vi vet att vi både har hyrpersonal och personal rekryterad på konventionellt sätt som gör att vi planerar att öppna 50 vårdplatser fram till december. Men problemet är att vi tappar personal också. Just nu ser det ut som om vi ska klara det här, men det är nettot som behöver vara tillräckligt stort för att det ska gå. I slutändan är det dagsformen som avgör, säger Johan Lugnegård.

Arbetet med att rekrytera personal påverkas dock inte av varken viteshotet eller överklagandet av IVO-beslutet, enligt chefsläkaren.

– Vi har hela tiden ansträngt oss maximalt för att rekrytera personal så att vi kan återöppna tidigare stängda vårdplatser. Det gäller att kravla sig upp på en anständig nivå. Men det har inte med IVO-beslutet att göra. För Akademiska sjukhuset handlar frågan om att öppna vårdplatser inte om viteshotet, säger Johan Lugnegård.

Vad är det som gör att du tror att ni kan lyckas nu? IVO har påpekat att det är ett problem som funnits i flera år.

– Tillsynen har gällt akutmottagningen. Det har handlat om ett internt arbete med kompetensförsörjning med mera. Det är först på senare tid som vårdplatssituationen varit den dominerande frågan.

Men när vi rapporterat om detta för flera år sedan stod det klart att det var bristen på vårdplatser som drabbade även akutmottagningen.

– Vi har inte legat på minus 80 platser hela tiden. När vi tittar på vårdplatsläget över tid kan vi se att det har eskalerat till en ganska extrem situation med ett konstant rött läge och extra överbeläggningar. Tidigare har det varit perioder med både grönt och gult vårdplatsläge, säger Johan Lugnegård.

Han medger dock att utmaningarna är stora, på både kort och lång sikt.

– Vi måste se över vårt erbjudande till personal som arbetar på obekväma tider. Det är ett arbete som pågår, säger Johan Lugnegård.

Kristian Hjertén, nyvald ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, säger att fackförbundet oroas över att planerna att på kort tid rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor kommer att gå ut över arbetsmiljön.

– Det finns en otydlighet i hur man ska lösa detta. Både arbetsmiljön och patientsäkerheten riskeras när man snabbt ändrar i personalgrupper och vårdlag för att få till vårdplatserna, säger han.

undefined
Kristian Hjertén, ordförande Vårdförbundet.

Han säger också att Vårdförbundet vet hur man får sjuksköterskorna att stanna på sjukhuset.

– Sjuksköterskorna har i dag inte en arbetsmiljö som är dräglig och inte en lön som värderar deras faktiska kunskap, säger Kristian Hjertén.

UNT kunde tidigare berätta att nyblivna sjuksköterskor aktivt väljer bort Akademiska sjukhuset som arbetsgivare eftersom lönerna är långt under vad kommunerna erbjuder nyanställda sjuksköterskor. Sara Svanfeldt, HR-chef, svarar på den kritiken i mejl med liknande svar som hennes kollega Anna Wadenhov gav i en tidigare intervju om att man ska se hela erbjudandet från arbetsgivaren.

"Att arbeta som sjuksköterska på Akademiska sjukhuset är ett annat uppdrag än att arbeta som sjuksköterska i kommunen", skriver hon.

Rekordvite för Akademiska

Inspektionen för Vård och Omsorg har haft en längre tids tillsyn av Akademiska sjukhuset. Vid flera tillfällen har IVO riktat skarp kritik mot sjukhuset. I september i år var första gången som beslutet kombinerades med ett viteshot, då med ett rekordbelopp på 20 miljoner om inte 30 vårdplatser öppnas senast den 2 december.

Region Uppsala har överklagat IVO:s beslut. I första hand kräver man att beslutet upphävs, i andra hand att tidsfristen förlängs och att vitesbeloppet sätts ned.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!