50 personer har ansökt om att få sota sin egen skorsten
Hittills har 50 personer i Uppsala kommun sökt dispens för att sota själv. I november kommer räddningstjänsten att arrangera en utbildningsdag för dem som ansökt om dispens. Hälften av dem har tackat ja till utbildningen.
Ingen gemensam plan
Det finns ingen gemensam strategi hos landets kommuner för hur man ska hantera dispensansökningarna. I en del kommuner krävs utbildning, i andra kommuner räknar man med att den som söker dispens har de kunskaper som krävs för att sota själv.
I Uppsala kommun har hittills 50 personer sökt dispens för att sota på egen hand. Men innan en dispens medges måste den som ansöker kunna visa sina färdigheter på området.
Utbildning i november
Räddningstjänsten har bjudit in till utbildningsdagar i november. Hälften av dem som sökt dispens har tackat ja till inbjudan.
- Dom som inte kommer till utbildningen får på något annat sätt bevisa att de har den färdighet som krävs. Kan dom inte det så blir det nej. Jag är inte villig att bara skriva på ett papper för att ge dispens. Det här är allvarliga saker, säger brandchefen Tommy Ekstrand.
Dispensen
Det är räddnings- och beredskapsnämnden som formellt tar beslut om dispenser. Nämnden lyfter dock dessa ärenden på delegation till brandchefen.
Det är ännu oklart på vilket sätt de personer som inte deltar i utbildningen ska kunna visa att de kan sota på egen hand.
- Vi håller på att ta fram en handlingsplan. I samband med det arbetet kommer vi också in på dessa frågor, säger Tommy Ekstrand.
En dispens som tidigare beviljats i Stockholm har överklagats till länsrätten. Det är Sveriges skorstensfejarmästares riksförbund som överklagat dispensen. Riksförbundet anser att dispenser är ett intrång i sotningsdistriktets näringsverksamhet. En dispens anses åsamka en ekonomisk skada som bör ersättas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!