50 miljoner bin fixar honungen

Honungsproduktionen blir mindre än förväntat, men antalet kupor växer. Det är situationen för Uplands Honung, företaget som Göran Sundström och hans familj driver nära Skogstibble.

Det är de tiotusentals arbetsbina i varje kupa som ser till att det blir honung i vaxkakornas celler.

Det är de tiotusentals arbetsbina i varje kupa som ser till att det blir honung i vaxkakornas celler.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-09-10 10:02

– Det var den kalla perioden på försommaren som gjorde att vi kommer att få drygt 20 ton honung i stället för omkring 40 ton. Men vi har alldeles nyligen kunnat öppna vår 1000:e bikupa, och det är vi väldigt glada för, säger Göran Sundström.

När den bikupan är i full produktion nästa år kommer Uplands Honung att ha 50 miljoner bin som arbetar för sig, fördelade på kupor utplacerade inom en femmilsradie runt hemgården nordväst om Vänge.

För sex år sedan var situationen en helt annan för Göran Sundström och företaget. Av de 620 bisamhällen man haft före vintern 2009-2010 hade bara en tiondedel överlevt vintern. Vad som orsakade katastrofen, Göran Sundströms ord för det som hände, är inte klarlagt.

– Bina hade inte varit värre drabbade av sjukdom än tidigare, och med hjälp av SLU försökte vi hitta förklaringen utan att lyckas, säger Emmy Sundström, dotter och utbildad veterinär med specialintresse för bisjukdomar.

Med 150 inköpta nya bisamhällen började återuppbyggnaden av verksamheten vid Uplands Honung. Med tålmodigt arbete och kontinuerlig delning av befintliga samhällen har man nu alltså inte bara kommit upp i tidigare antal kupor, utan nått 1000-kupegränsen.

– Det är oftast bara negativa nyheter om biodling som kommer fram i media, vi vill gärna att det skrivs positivt också, förklarar Göran Sundström och visar bilder på firandet av 1000-kupan där familj och anställda fanns på plats för att sätta de första ramarna på plats, men också dela på specialtårtan utformad som en gamla tiders halmkupa.

Att bin och humlor är viktiga för pollinering av blommor och nyttoväxter vet de flesta, men många vet inte att honungsbin för sin överlevnad kräver tillsyn. Inte minst för att hålla tillväxt och spridning av varroakvalster i schack.

– Varroa finns över nästan hela Sverige, delar av Norrland undantaget, och alla samhällen måste behandlas för att bina ska överleva. Amerikansk yngelröta är en annan allvarlig bisjukdom, och om ett samhälle blir sjukt måste enligt lag såväl bin som kupa och allt som varit i kontakt med den brännas, säger Emmy Sundström.

SLU har utvecklat en metod för att förebygga amerikanska yngelröta på bin, metoden har testats i företagets kupor och visat sig så framgångsrikt. Emmy Sundström bygger nu upp ett eget företag som ska erbjuda tester av bin även till andra odlare.

Trots att det nyligen rapporterats om fynd av amerikansk yngelröta i bisamhällen i Enköpings kommun, är Göran Sundström inte orolig för att hans kupor ska drabbas. Kontrollen är god, eftersom det regelbundet tas prover på alla samhällen.

Fakta Så får vi honung

Honung är en sockerlösning som honungsbin från blommornas nektar. I varje kupa finns en bidrottning som lägger ägg. Drönarnas enda uppgift är att befrukta drottningen. Arbetsbin bygger vaxkakor, matar yngel och samlar honung i vaxformar som sitter i ramar.

När honungen ska skattas lyfts ramarna ur, vaxet skrapas och/eller värms bort och därefter sätts ramen i en centrifug (slunga). Socker ges till bina som ersättning för honungen.

Efter slungning tappas honungen upp på kärl för förvaring/försäljning, ramarna görs rena, förses med ett nytt tunt vaxblad som blir grunden för binas byggande av nya vaxceller. Ramen sätts tillbaka i kupa på våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om