50 år sedan första protonbehandlingen
På fredagen var det exakt 50 år sedan som världens första behandling av en cancerpatient med protoner gjordes vid Gustaf Werners institut i Uppsala. Med då och med bland åhörarna vid det särskilda jubileumssymposiet på fredagen var läkaren Stig Stenson.
Stig Stenson
Foto: Patrik Lundin
Stig Stenson hade knappt hunnit börja som ung underläkare vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik när den dåvarande gynekologiprofessorn John Naeslund värvade honom att tillsammans med bland annat fysikern Börje Larsson delta i arbetet med att utveckla protonstrålen för medicinska syften.
23 november 1957, efter en hel serie djurförsök, gjordes vid cyklotronanläggningen på dåvarande Gustav Werners institut världens första behandling med protonstrålning av en cancerpatient. Patienten var en kvinna med spridd livmoderhalscancer.
- Under de första åren var patienterna kvinnor med spridd gynekologisk cancer. Behandlingen kunde inte bota dem, men de ville ändå delta i försöken, säger Stig Stenson.
När nyheten om behandlingsförsöken i Uppsala efter ett par år läckte ut och blixtsnabbt spreds över världen väckte den ändå enorma förhoppningar.
- Efter publiciteten hörde 600 patienter av sig till John Naeslund och mig och ville ha protonbehandling, berättar Stig Stenson.
Under 1960-talet vidgades behandlingarna med protoner från Gustaf Werner-cyklotronen till att omfatta patienter med avgränsad och potentiellt botbara cancertumörer i till exempel hjärnan eller sköldkörteln.Patienter för vilka riskerna med andra former av strålning var alldeles för stora kunde i flera fall framgångsrikt behandlas och botas med protoner.
Till skillnad från andra strålslag kan protoner "skjutas in" i kroppen så att de avger nästan all sin energi i själva tumören. På så sätt kan tumörcellerna tillfogas dödliga skador och normala celler i intilliggande vävnader skonas.
Efter ett avbrott under nästan 20 år, då en omfattande ombyggnad av Gustaf Werner-cyklotronen gjordes, återupptogs protonbehandlingen i slutet av 1980-talet. Vid fredagens symposium berättade forskare om erfarenheter av protonterapi av bland annat hjärntumörer och prostatacancer.
Hittills har behandlingen skett vid sidan av annan forskningsverksamhet vid anläggningen i Uppsala och bara ett 50-tal patienter per år har kunnat behandlas.
Om några år kan siffran ha mångdubblats. Det planerade nationella centrumet för protonterapi, Skandionkliniken, beräknas ta emot mer än 2 000 patienter per år.
Åke Spross
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!