4G på gång - i sakta mak

Inom en snar framtid kommer vi att få betala mer för att surfa i våra mobiler. I dag är det alldeles för billigt, anser Jens Zander, professor på KTH.

Uppsala2012-10-20 19:00

Den fjärde generationens mobilkommunikation står för dörren. 4G kan beskrivas som ett mer effektivt sätt att överföra data trådlöst.
– Med 4G får fler tillgång till mobilt internet, de existerande systemen räcker inte till när så många vill surfa samtidigt, säger Jens Zander, professor i kommunikationssystem vid Kungliga Tekniska högskolan.

Till skillnad från 3G, som var byggt för att klara både röstsamtal och mobilsurfande, ger 4G bara åtkomst till internet. När vi ska ringa kommer vi alltså att fortsätta att använda de gamla näten. Men än används 4G knappt, trots att det är under utbyggnad. Mycket få mobiltelefoner har nämligen 4G i sig.
– Det kommer, men det är lite hönan och ägget-problematiken. Operatörerna har ingen anledning att bygga ut förrän det finns användare och det finns inte så många mobiltelefoner som har 4G än, säger Jens Zander.

4G beskrivs ofta som räddningen för att minska trängseln på mobilnäten och som operatörernas sätt att hinna i fatt konsumenternas krav på bättre täckning. Men frågan är om man någonsin hinner i fatt.
– Om fem år kommer det förmodligen att vara likadant eftersom mobilsurfandet kommer att ha ökat med 20 till 30 gånger. Men operatörerna har inte nödvändigtvis fått in mer pengar och då är det svårt för dem att bygga ut näten, säger Jens Zander.
Därför kan det i framtiden bli dyrare att mobilsurfa.
– Priset måste gå upp, i dag är det alldeles för billigt. Någonstans kommer vi att nå en balans med ett högre pris som gör att ökningen av mobilsurfande inte ökar i samma takt, säger Jens Zander.

Men ännu länge fram kan priset för mobilsurf åter falla. Just nu forskas det på olika tekniker som radikalt kan sänka kostnaden.
– Visionen är att om tio år när trafikmängden ökat med 1 000 gånger så måste kostnaden ha sjunkit med motsvarande 1 000, säger Jens Zander.
Denna den femte generationens mobilkommunikation kommer att handla om att korta avstånden mellan oss och de basstationer som våra telefoner kopplar upp sig mot.
I stället för att ha mobilmaster som ska täcka stora områden, kommer det i princip att sitta basstationer i varje rum.
– Det innebär att alla kommer att ha trådlös tillgång till internet överallt. Det finns redan en skara som har lagt sig till med den vanan, men då kommer det att gälla hela befolkningen och det är en utmaning, säger Jens Zander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om