450 nya miljoner till jätteprojekt

Sveriges genom tiderna största biomedicinska forskningsprojekt, som kartlägger människans samtliga proteiner, har av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse beviljats ytterligare ett jätteanslag på 450 miljoner kronor.

Uppsala2008-12-17 06:12
- Fantastiskt roligt och viktigt. Det möjliggör att vi här i Sverige kommer att bli först i världen att skapa ett första utkast över hur människans alla proteiner uttrycks i våra olika celler, vävnader och organ, säger professor Fredrik Pontén vid Institutionen för genetik och patologi, Uppsala universitet.

Han är lokalt huvudansvarig för detta jätteprojekt, som drivs i samarbete med framför allt professor Mathias Uhléns forskargrupp vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.
I projektet tillverkar forskarna vid KTH särskilda antikroppar mot vart och ett av kroppens mer än 22 000 proteiner. Vid Rudbecklaboratoriet i Uppsala används sedan antikropparna för att spåra förekomsten av varje enskilt protein i olika organ och vävnader, både normalt och i cancertumörer.
Målet är att skapa en gigantisk atlas, som i bild visar i vilka organ och vävnader och i vilka mängder varje enskilt protein finns. Den färdiga atlasen kommer att innehålla mer än 20 miljoner bilder.

Det är meningen att proteinatlasen, i likhet med en kartatlas, ska ge möjligheter att orientera sig i tidigare okända terränger.
- Kartläggningen är en viktig startpunkt för att identifiera proteiner som är viktiga för att förstå sjukdomar och utveckla ny diagnostik och så småningom även för att utveckla nya behandlingar, framför allt inom cancerområdet, säger Fredrik Pontén.
Hittills har cirka en fjärdedel av människans proteiner kartlagts och atlasen fyllts med drygt fem miljoner bilder.
Med det nya jätteanslaget kommer projektet att kunna fortsätta på oförändrad nivå fram till år 2014. Ungefär en tredjedel av pengarna ska användas för att täcka kostnaderna för Uppsaladelen av projektet. I Uppsala sysselsätter projektet för närvarande 27 forskare och tekniker.

Proteinatlas-projektet kan sägas vara en direkt fortsättning av den för några år sedan avslutade kartläggningen av människans hela arvsmassa. I och med att hela den genetiska koden blev känd blev det också möjligt att gå vidare och undersöka alla proteiner som de drygt 22 000 generna ger upphov till.
Fortlöpande offentliggörs alla resultat av projektet. Alla de hittills drygt fem miljoner i proteinatlasen är sökbara på webbadressen www.proteinatlas.org.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!