450 lägenheter planeras i Ulleråker

Uppsala kommun har anvisat mark till 250 hyresrätter och 200 bostadsrätter. I planerna ingår en varierad byggnation med hus olika höjder och utseende.
– Vi välkomnar nya Uppsalabor och vi vill att Uppsala växer som stad, säger Kristina Mårtensson, projektchef för Ulleråkerprojektet.

En animerad bild av det område som växer fram i Ulleråker.

En animerad bild av det område som växer fram i Ulleråker.

Foto:

Uppsala2017-06-27 20:06

Byggstart väntas bli under 2018 efter att bygglov beviljats och detaljplanen vunnit laga kraft. De bolag som fått markanvisning i Lyrikparken är Rikshem, Byggvesta, Småa och Hökerum bygg.

Det ska bland annat byggas ett trähus på elva våningar, vilket blir det första i sitt slag i Uppsala. Utöver trähus bygger man också lägre stadsparkhus.

UNT skrev tidigare om den nya stadsdelen Rosendal som växer fram strax söder om stadsskogen. I en bostadsenkät där totalt 1149 personer svarat fann man att 59% tycker att det byggs för tätt i Uppsala.

LÄS MER: Läsarnas dom: det byggs för tätt!

Kristina Mårtensson, som är projektchef för Ulleråkerprojektet vid stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala kommun, välkomnar diskussionen.

– Fler och fler flyttar in till städer och det är en utmaning att bygga tätt samtidigt som att behålla grönskan. Det är en bra och viktig diskussion, säger hon.

Precis som i Rosendal vill man erbjuda ett handelskraftigt område även i Ulleråker. I husens bottenvåningar ska det finnas utrymmen för kommersiella verksamheter som, kaféer, restauranger, kontor och butiker. Även en förskola finns med i planerna.

LÄS MER: Många kritiska till växande Uppsala

– Det är för att göra vardagslivet enklare och för att vi vill bygga en stad som inte är hundra procent bilberoende. Det ska va lätt att gå och cykla. För att verksamheterna ska gå runt så krävs det att det är tillräckligt många människor som bor i området, säger Kristina Mårtensson.

Per G Berg, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala forskar om stadsförtätning. Han har tidigare berättat för UNT att folk egentligen vill bo tätt och rymligt på samma gång men det behöver finnas en bra balans. Om husen är för höga och gårdarna för små så skapas ingen social samhörighet.

Kristina Mårtensson tror snarare att det skapas mötesplatser i tätbebyggda områden, där det underlättar för människor att ta kontakt med varandra.

– Vi vill att det ska vara lätt för människor att mötas. Samidigt ökar befolkningen i världen och Sverige och alla behöver någonstans att bo, säger hon.

Utdrag ur FN:s hållbarhetsmål nummer 11:

- Växande städer kan skapa nya möjligheter för ekonomisk tillväxt men kan också bidra till ökade sociala klyftor och påfrestningar på ekosystem.

- Städer går ofta i bräschen för utveckling, och är nav för innovationer och nya idéer.

- Hållbar stadsutveckling omfattar hållbart byggande och hållbar planering inklusive bostäder, offentliga platser, parker, torg och transporter.

- Hållbar stadsutveckling kräver samarbete mellan sektorer och styrning på flera nivåer samtidigt (nationell, regional, kommunal och lokal nivå).

Källa: www.globalamalen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om