Satsningen är tänkt att vara årligen återkommande till och med år 2021, och snittlöneökningen för lärare ska då ha nått 11 000 kronor räknat från 2012. Då inledde den borgerliga majoriteten med stöd från dåvarande oppositionen en satsning på lärarlöner. I summan 11 000 ingår också det statliga lärarlönelyftet med 1000 kronor.
- Vi kan naturligtvis inte veta vad som skulle hända vid ett maktskifte, men historiskt har vi fullföljt den satsning nuvarande oppositionen gjorde 2012, och vi vet att vi har en samsyn med några borgerliga partier i vår satsning, sade Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden vid en presskonferens på tisdagen.
På plats fanns också Marlene Burwick (S) kommunstyrelsens ordförande och Linda Eskilsson (MP), förste vice ordförande, liksom representanter för Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund i Uppsala.
Satsningen på lärarna är ett försök att möta redan stora behov att rekrytera lärare. Vid en jämförelse med ett antal grannkommuner ligger snittlönen lägre i Uppsala:
– Lönerna måste höjas och lönesättningen ska vara individuell och baserad på yrkesskicklighet. Rektorer och förskolechefer sätter lönerna, men kriterierna ska vara tydliga och logiska, sade Caroline Hoffstedt.
Att det tidigare lärarlönelyftet inte alls upplevts så påpekade Katarina Reineck, huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund i Uppsala.
– Det är en bra satsning, men för att hela de sprickor som uppstått mellan kolleger efter vad många upplever som orättvisor efter förstelärar- och lönelyftreformer skulle höjningarna behöva vara större det första året i den här femårsperioden, sade Katarina Reineck.
Även Göran Blomberg, vice ordförande i Lärarförbundet Uppsala var positiv till att en kommunal satsning på lärarlöner görs, men tyckte att nivåerna är otillräckliga och saknade flera yrkeskategorier som också arbetar i skolorna, SFI-lärare, lärare i vuxenundervisningen och på Kulturskolan.
– De hör till arbetsmarknadsnämndens respektive kulturnämndens ansvarsområden, och där kan inte vi från utbildningsnämnden gå in och försöka styra, sade Caroline Hoffstedt.
Ministern för forskning och högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson som ansvarar för lärarlönelyftet, är mycket nöjd med den kommunala satsningen i Uppsala:
– Det var precis så här vi ville att den statliga satsningen skulle fungera, som en katalysator för ett långsiktigt strategiskt arbete för att höja status och löner för lärarna. Uppsala är inte ensamt om att göra en sådan här satsning, men jag kommer att använda Uppsala som ett mycket gott exempel på hur arbetet kan bedrivas, sade Helene Hellmark Knutsson på tisdagseftermiddagen.
018-478 1345