Trehörningen, en av få badsjöar i Uppsala kommun, mår inte bra.
Till följd av gamla och otillräckliga enskilda avlopp, har sjön under lång tid matats med avloppsvatten. Det har gjort sjön övergödd, med regelbundna algblomningar som följd.
Uppsala kommuns miljöförvaltning är mitt uppe i en omfattande inspektion av kommunens samtliga 12 000 enskilda avlopp. I området runt Trehörningen återstår fortfarande 43 enskilda avlopp att inspektera, som anlagts före 1999. Majoriteten av dem antas därför vara alltför dåliga.
Inspektionen av dessa avlopp kan dock dröja – trots att sjön alltså dagligen fortsätter att matas med bajsvatten.
Anledningen är att miljöförvaltningen i vissa områden behöver invänta kommunala byggplaner.
Efter många år av debatterande har Uppsalas kommunstyre beslutat om ett planprogram som tillåter att Marielund byggs ut med cirka 520 bostäder, tre förskolor och en grundskola. I planprogrammet konstaterar kommunen att dagens avloppssituation "påverkar vattenkvaliteten i sjön Trehörningen negativt" och att både nya och befintliga fastigheter därför behöver anslutas till det kommunala avloppsnätet.
Uppsala Vatten har redan dragit ut den nya avloppsledningen till området kring sjön. Nu återstår att installera och ansluta avloppen från bostäderna. Fastigheterna i Marielund och byarna Källtorp och Labruden ska anslutas mellan 2029 och 2031, står det i kommunens VA-plan. Byarna Hallkved, Funbo och Fjällbo är planerade att ansluta tidigare, mellan 2026 och 2028.
Men tidsplanen har redan skjutits fram en gång, och är enligt Uppsala Vattens utredningsingenjör Maria Broström "väldigt preliminära".
Kommunens miljöförvaltning har ännu inte bestämt om de ska genomföra inspektionen av de återstående 43 avloppen kring sjön.
– Vi vill inte att fastighetsägarna byter ut sitt enskilda avlopp till ett nytt, för att några år senare få en anslutningspunkt för kommunalt VA, säger Sofie Bergendahl, chef för miljöförvaltningens VA- och områdesskyddsenhet, och förklarar att det kostar ett par hundra tusen kronor för en privatperson att bygga nytt avlopp.
Så vad händer med sjön?
Enligt Eva Lindström, professor i limnologi vid Uppsala universitet, kan det ta många år för en sjö att repa sig från övergödning.
– Det tar ungefär ett år, 295 dygn, för vattnet att bytas ut i Trehörningen. Men då måste man ju först minska utsläppen, annars är det meningslöst att sätta in andra åtgärder. Jag tror kanske att man tänker att mitt lilla avlopp inte har så stor effekt. Men när man adderar alla blir det ganska mycket.
När utsläppen är borta finns en del åtgärder att sätta in, berättar hon.
– Man kan tillsätta aluminium som binder fosforn, fiska ur vit fisk som äter djurplankton, som i sin tur äter algerna, eller gräva bort botten. På sikt kan sjön bli återställd, så pass att man får tillbaka klart vatten och färre algblomningar.
I dagsläget har kommunen inga planer på åtgärder i sjön. Enligt Christoffer Hallbäck, som är projektledare på Uppsala kommuns enhet för park och natur, behövs mer data om Trehörningens status först. De närmsta åren kommer problemen sannolikt finnas kvar, och troligen öka, säger Eva Lindström.
– En annan aspekt är att algblomningen trivs när det är varmt, så om vi får varmare somrar är det troligt att vi också får mer algblomning.