– Personalen är i behov av vila. Många är trötta efter det här tuffa året, säger Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset.
Under pandemiåret 2020 har antalet läkare som säger upp sig minskat något på sjukhuset. Men på det stora hela ser det tufft ut. Antalet sjuksköterskor och undersköterskor som sagt upp sig jämfört med tidigare år är stort. Sammanlagt har 415 anställda i de tre personalkategorierna sagt upp sig under 2020. Det är 72 fler än i fjol, enligt en granskning som Sveriges Radios Ekot gjort. Det gör att sjukhusledningen är rädd att personalen utmattas av vårdbelastningen. I våras avstod många som inte hade covid från att uppsöka vård. Men under pandemins andra våg är det inte fallet.
– Min oro är att man inte ska orka med den belastning som sjukvården har i dag, säger Anna Wadenhov.
Den stora belastningen på sjukvården har lett till att personal på bland annat Ackis får PTSD-symtom, med plågsamma och ihållande minnesbilder från tuffa situationer i covid-vården. Det har UNT skrivit om tidigare.
Regionen bekräftar att fler än tidigare har sagt upp sig bland personalen. Men de många uppsägningarna måste sättas i perspektiv, säger Anna Wadenhov.
– Det är en tuff situation men vi har kontroll på läget. Man måste sätta det i perspektiv till att vi har över 8 000 anställda på sjukhuset, säger hon.
Men det är svårt att rekrytera sjuksköterskor, vilket UNT rapporterat om. Flera av landets universitetssjukhus larmar nu om att man har brist. Man jobbar över och går mellan avdelningar för att räcka till när vårdtyngden ökar under pandemins andra våg.
Samtidigt skjuts planerad vård upp och regionerna hyr in bemanningsföretag för att få det att gå ihop. Det saknas tid för återhämtning, och intern kompetensutveckling är en av de saker som har fått stryka på foten under året.
– De kurser som genomförts har ställts om till digitala möten och mycket har blivit inställt, säger Anna Wadenhov.
Personalen har inte fått tillräckligt med vila under sommaren och många tvingas arbeta även under julledigheterna.
– Pandemin är långt ifrån över. Både covidvård såväl som annan vård ansträngs av det.
Många i personalen ser fram emot vaccinet mot covid-19, som förhoppningsvis innebär att belastningen på vården minskar.
– Många har anmält sig som frivilliga för att ge vaccinet så att det får så stor spridning som möjligt, säger Anna Wadenhov.