41 elever har inte kommit till skolan efter sommarlovet

41 Uppsalaelever har inte kommit tillbaka till skolan efter sommarlovet – och nu lider höstterminen mot sitt slut. I fyra fall vet kommunen inte alls var eleverna befinner sig, och får inte tag på deras föräldrar. Så här jobbar de nu för att hitta barnen.

Varje år behöver kommunen lokalisera elever som inte dyker upp efter sommarlovet. De flesta hittas ganska snart, men inte alla.

Varje år behöver kommunen lokalisera elever som inte dyker upp efter sommarlovet. De flesta hittas ganska snart, men inte alla.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Uppsala2024-11-11 11:00

Hösten 2017 rapporterade UNT att 7 elever saknades sedan sommarlovet. Två år senare, hösten 2019, skrev vi att 6 barn var borta när skolorna drog igång igen efter sommaren. Nyheten känns igen, med andra ord.

Faktum är att det varje år saknas elever när skolorna drar igång för hösten. Det säger Viktor Engström, chef för kommunens barn- och elevhälsa, som jobbar med så kallad skolpliktsbevakning.

– Den vanligaste orsaken till uteblivna elever är att föräldrar söker om semester i anslutning till loven och får avslag om ledigt från rektor, men åker ändå utan att meddela skolan. Sen är det en del familjer som flyttar utomlands eller till en annan kommun och inte meddelar skolan, eller fortfarande står som folkbokförda i Uppsala, säger han.

undefined
Viktor Engström är chef för barn- och elevhälsan hos Uppsala kommuns utbildningsförvaltning, och jobbar med den så kallade skolpliktsbevakningen.

När Uppsalas skolor började efter sommarlovet i år dök 114 elever inte upp. Sedan dess har de allra flesta lokaliserats – vissa visade sig ha flyttat, andra kom tillbaka till skolan efter ett tag. 

– 25 barn var bekräftat utomlands, där fick vi tag på föräldrarna. I 37 ärenden har vi fått kontakt med vårdnadshavare och vet var barnet befinner sig, men har inte fått något som styrker skolgång, säger Viktor Engström.

undefined
När Uppsalas skolor började efter sommarlovet 2024 dök 114 elever inte upp. Sedan dess har de allra flesta lokaliserats.

Ett sådant exempel har en rektor på en fristående skola i Uppsala, som berättar att en flicka i årskurs 7 just nu befinner sig utomlands.

– Vi har kontakt med pappan, men halva familjen har flyttat till ett land i Afrika. Pappan säger att flickan ska vara där i ett år, vi försöker få dem att förstå att hon inte kommer ha kvar sin skolplats när hon kommer tillbaka.

Enligt rektorn har några av lärarna kontakt med flickan, eftersom hon har sin skoldator med sig. Men exakt varför hon befinner sig utomlands har skolan inte fått någon klarhet i.

– Oron är att hon är där fast hon inte vill, att det är någon typ av uppfostringsresa som hon kanske inte mår bra av, men det är jättesvårt att veta. Vi fortsätter hålla kontakt, vi kan inte göra mycket mer än så, säger rektorn.

undefined
En rektor på en fristående skola i Uppsala berättar att de just nu håller kontakten med en elev som befinner sig utomlands, utan att skolan vet varför.

Sedan finns också fallen där kommunen inte får någon kontakt alls med vare sig eleven eller vårdnadshavarna. Fyra sådana fall av saknade elever finns fortfarande, samtidigt som höstterminen närmar sig sitt slut.

– För de enskilda elevärendena är det allvarligt. När en elev som ska gå i grundskola inte kommer är det alltid oroande och vi jobbar stenhårt med det, säger Viktor Engström.

Hur gör ni för att hitta barnen?

– Vi fortsätter jobba med ärendena tills vi kan säkerställa skolgång, eller tills vi ser att eleven inte längre är folkbokförd i Uppsala kommun. Vi fortsätter att med alla medel söka kontakt med vårdnadshavare på telefon, e-post och rekommenderad postgång. Och så gör vi hembesök, knackar dörr, kontaktar andra närstående och andra skolor och myndigheter. Det är hela tiden ett löpande arbete.

Om skolorna uttrycker en oro för att barnen far illa, görs dessutom en orosanmälan till socialtjänsten.

undefined
"Det är hela tiden ett löpande arbete" att hitta frånvarande elever, säger Viktor Engström.

Av de 7 elever som saknades för sju år sedan, läsåret 2017, misstänktes minst en elev – en tonårsflicka – ha utsatts för tvångsgifte i ett annat land under sommaren. Det berättade flickans rektor.

Kring de elever som just nu är frånvarande, finns inga indikationer på hedersproblematik, uppger Viktor Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!