400 kan drabbas av sparplan

Cirka 400 anställda kommer att drabbas av landstingets sparplan - även läkare riskerar uppsägning när sjukvårdskostymen ses över. Samtidigt varnar landstingsdirektör Kerstin Westholm för att fler varsel kan komma redan i maj.

Läkarna kan omöjligt göra mer än de gör, säger Niclas Abrahamsson, som är ordförande för Sveriges yngre läkares förening i Uppsala.

Läkarna kan omöjligt göra mer än de gör, säger Niclas Abrahamsson, som är ordförande för Sveriges yngre läkares förening i Uppsala.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-04-28 21:31
Tidigare har det sagts att läkarna inte kommer att påverkas direkt av landstingets varsel. Men nu när varslet om 260 årsarbetare blir verklighet, omfattar det alla personalkategorier. Ett besked som gör Anna Rask-Andersen, ordförande i Upplands allmänna läkarförening, både förvånad och bekymrad.
- Hemskt tråkigt. Jag förstår inte hur det ska fungera. Att ge samma vård som i dag blir omöjligt. Arbetstakten för läkare är redan mycket hög, säger hon.

Även för Niclas Abrahamsson, som är ordförande för Sveriges yngre läkares förening i Uppsala, kommer beslutet som en smärre chock.
- Det är så pass slimmat som det är. Det är inte direkt så att någon enhet rullar tummarna. Läkarna kan omöjligt jobba mer än de gör. Hyrläkare måste ju tas in här och var. Hur blir det då om vanliga anställda ska sägas upp?
Niclas Abrahamsson arbetar som ST-läkare på Akademiska sjukhuset. Hans anställning tar slut nästa sommar och då kommer han att söka arbete som specialistläkare.

- Det kan bli svårt om det blir anställningstopp. Då finns risk att vi blir ännu en förlorad generation, säger han och pekar på besparingsåtgärden som drog i gång för sex år sedan under namnet "100 läkare bort". Sparbetinget drabbade främst unga läkare som fick gå när deras tidsbegränsade anställningsavtal gick ut.
- Efter "100 läkare bort" fick man ett glapp - det kontinuerliga flödet av specialistläkare bröts på Akademiska. Läkare flyttade till andra orter eller började pendla till andra sjukhus. När specialisterna behövdes igen blev det svårt att få tillbaka dem, säger Niclas Abrahamsson.

Många frågetecken återstår kring det nya sparpaketet som landstingsstyrelsen klubbade igenom i måndags. Förhoppningen är att personalminskningen om 200 årsarbetare på Akademiska sjukhuset och 60 årsarbetare inom primärvården till så stor del som möjligt ska lösas genom naturliga avgångar, avtalspensioner och avslut av vikariat och timanställningar.
Men intresset för erbjudandet om avtalspension har hittills varit mycket litet - färre än tio personer har ansökt. Nu utökas erbjudandet, men enligt landstingsdirektör Kerstin Westholm kommer ett stort antal personer att sägas upp. De första redan innan sommaren. Eftersom många arbetar deltid, kommer betydligt fler än 260 personer beröras.

- Det rör sig om 300-400 personer. Nu kommer organisationerna att identifiera vilka individer som berörs. Ingen personal­kategori undantas och det ekonomiska läget är så pass allvarligt att det kan hända att vi måste utöka varslet. Det är bekymmersamt men vi måste anpassa oss till det minskade skatteunderlaget, säger Kerstin Westholm.
Förutom personalminskningen inför landstinget striktare inköpsrutiner och investeringstopp för fastigheter och utrustning. Rationaliseringar inom medicinsk service, administration och teknisk service är andra delar i sparpaketet.
Rose-Marie Lövgren, som representerar Kommunals medlemmar inom landstinget, är orolig för att personalminskningen ska leda till sämre arbetsmiljö och fler sjukskrivningar.
- Jag förstår inte hur de på golvet ska orka. Många är födda på 40- och 50-talet och har svårt att öka tempot hur länge som helst, säger hon.

Kommunal filar på ett eget sparförslag. Det innebär bland annat att verksamheter slås ihop och organisationen plattas ut.
- Det är alldeles för mycket chefsnivåer och möten nu - gynnar det verkligen patienten? Man måste våga titta bredare på verksamheten i stället för att ta bort folket på golvet - de går redan på knäna, säger Rose-Marie Lövgren.
Även Agneta Wiberg på Vårdförbundet efterlyser ett bredare och mer långsiktigt synsätt.
- Vad är det för verksamhet vi ska bedriva om 260 årsarbetare försvinner? Det är viktigt att fundera över kärnan för vad vi ska göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!