40-timmars arbetsvecka för lärarna
I dag har de flesta lärare en veckoarbetstid som ligger på 45,5 timmar. Det hänger ihop med att årsarbetstiden slås ut på färre arbetsdagar än en person som har semestertjänst och 40-timmarsvecka.
Hon menar att den nya modellen, som alltså blir frivillig, synliggör arbetstiden inåt och utåt och innebär en större valfrihet.
- Vi ser det här som en hälso- och arbetsmiljöfråga. Förhoppningen är att den nya anställningsformen på sikt ska innebära lägre sjukfrånvaro bland lärarna.
Även Maria Sörlin, som företräder Lärarnas riksförbund i Knivsta, ser positivt på innehållet i avtalet:
— Trots att det finns återhämtningsperioder i form av lov är det många som känner att vilan inte räcker till. Med 40-timmarsvecka blir det mer tydligt vad som är fritid och arbetstid.
Mister långledigheten
Men att bli av med ett långt sommarlov? Maria Sörlin tror att det finns grupper som inte alls kan tänka sig att byta.
- Småbarnsföräldrar vill säkert ha det som i dag med lång ledighet under sommaren och kunna gå hem tidigare för att umgås med barnen. Men jag tror samtidigt att det finns lärare som hellre avslutar arbetsdagen på skolan.
Den nya anställningsformen ställer krav på skolornas miljö. Enligt Maria Sörlin måste det finnas tillgång till dator, telefon och samtalsrum för att lärarna ska kunna utföra sina uppgifter. De kraven går inte att förena med Thunmanskolans ombyggnad.
- Nej, här får lärarna vänta ett år innan de kan anmäla intresse, säger Maria Sörlin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!