Läkarprogrammet och psykologprogrammet fortsätter att vara de mest attraktiva utbildningarna. Men studenterna på reservplats är fler än någonsin.
– Ökningen av antagna studenter är en trend som hållit i sig flera år rad. Men ökningen är ändå inte riktigt lika stor i år eftersom vi har färre platser, säger Cilla Häggkvist, biträdande avdelningschef på Studentavdelningen på Uppsala universitet.
Ökningen motsvarar ungefär 20 procent fler än förra året, och man kan ju undra hur det kan hänga ihop med att det är färre platser. Men den beror till största delen på sammanslagningen mellan Uppsala universitet och Högskolan på Gotland och bildandet av Campus Gotland.
Till hösten är det 6 163 antagningar till Gotland. Jämför man med Högskolan på Gotlands antagningar förra året är det faktiskt en minskning med drygt sex procent.
Ser man enbart på Uppsala universitets antagningar till utbildningar i Uppsala är ökningen mer blygsam, blott 1,64 procent fler än förra året.
Och framöver måste Uppsala universitet minska antalet platser ytterligare på grund av ekonomiska nedskärningar. Något som Uppsala universitets rektor Eva Åkesson är bekymrad över.
– Vi har haft fler sökande än någonsin och det är ju glädjande att våra utbildningar är efterfrågade. Men det skär i hjärtat att man inte kan erbjuda fler studieintresserade plats. Framöver blir det ännu färre eftersom vi måste minska platserna och det är ju jättetråkigt, säger hon.
Ekvationen med ökat antal ansökningar till färre platser ger också att antalet reserver har ökat ordentligt. Redan vid första antagningsomgången i juli var antalet reserver rekordstort.
Nu i denna andra och slutgiltiga intagning har 29 551 sökande fått reservplats till någon kurs eller utbildning vid Uppsala universitet. Det är mer än dubbelt så många som hamnade på reservplats här förra året.
Tidigare var det lätt att komma in på förskollärarutbildningen, men det vände förra året och nu till hösten är det flera på reservplats till den utbildningen, 350 stycken.
Det är också gott om reserver på grundlärarprogrammet och till samtliga andra inriktningar på ämneslärarprogrammet. Samtliga behöriga som har sökt utbildningar till ämneslärare i biologi, matematik och fysik har antagits.
Sedan länge är utbildningarna till läkare och psykolog de mest populära och de som kräver högst betyg eller högskolepoäng för att komma in på. Även juristprogrammet, ekonomie kandidatprogrammet och politices kandidatprogrammet är svåra att komma in på i Uppsala.
– Flera av de fristående kurserna på topp fem-listan har inte så många platser och därför blir det svårare att komma in på dem. Många som har sökt exempelvis litteraturvetenskap A har höga betyg. Men å andra sidan är reservlistan till företagsekonomi A mycket längre, trots att den kursen är på plats fem, säger Cilla Häggkvist.
Fast det finns hopp för den studiesugna. En del utbildningar har platser kvar som fortfarande kan sökas. På hemsidan http://www.antagning.se/ (extern länk) finns listor med utbildningar som är öppna för sen anmälan. I Uppsala är det inte mindre än 1 590 kurser och program (när UNT kollade under torsdagen) som fortfarande går att söka, men då omfattar det också kurser och utbildningar på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
– Vissa har en verklig plats att erbjuda, andra kan erbjuda reservplatser, där studenten får hoppa på när någon hoppar av, förklarar Cilla Häggkvist.
Vill man förbättra sina odds för vårens ansökningar till högskolestudier ytterligare kan man från och med 15 augusti anmäla sig till höstens högskoleprov.