4 x nya uteserveringar i Uppsala

Ingen sommar utan häng på uteservering. Det har nykomlingarna i Uppsalas krogvärld snappat upp.

Systerkrogarna Costeau och Légume slår ihop sig och blir en uteservering i sommar. Från vänster restaurangchef Thomas Rosendahl, kökschef Aviva Mattfolk.

Systerkrogarna Costeau och Légume slår ihop sig och blir en uteservering i sommar. Från vänster restaurangchef Thomas Rosendahl, kökschef Aviva Mattfolk.

Foto: Sigrid Asker

Uppsala2016-07-01 19:00

Morgonsolen är blygsam när Linda Elfving Bovin slår sig ned i en låg soffa på terrassen som vetter mot Carolina­backen. Sedan hon tog över restaurang Oasia förra året serverar det ­välbekanta vattenhålet även frukost och lunch. Då kan man ta en kopp kaffe på den lilla uteserveringen.

– Här är det solläge till fem, så varma dagar blir det som en liten gryta. Men det finns platser i skuggan. Vi har även infravärme för kyliga dagar, säger Linda­ Elfving Bovin.

LÄS MER: Här hittar du krogpatrullens alla recensioner av Uppsalas krogar

Med ett fåtal platser är uteserveringen en liten del av Oasias verksamhet. Tanken är att man ska kunna gå ut i solen en stund efter maten, eller svalka sig under nattklubbsbesök. Linda Elfving ­Bovin tycker det känns rätt att erbjuda en mysig uteplats, även om Oasia antagligen inte är det första valet om man vill sitta ute.

– För oss är det nästan bättre för affärerna om vi får en dålig sommar, säger hon och skrattar.

Den nya paradgatan gör det möjligt att ställa bord även på trottoaren, något de planerar att göra nästa år. Linda Elfving Bovin att tycker det finns potential för mer liv på Drottninggatan.

– Hela Sommaruppsala blir bättre för varje år. Det händer mer.

På innergården tvärs över paradgatan är bygget av Cousteaus och Légumes utomhuskök i full gång. Här ska systerkrogarna ha gemensam uteservering. Tanken är att gästerna ska ta för sig av Légumes buffé och sedan fylla på med kött eller vegetariska alternativ från utomhuskö­ket. Borden är placerade över hela gården med mycket luft emellan. Under fotbolls- EM kommer matcher­na att visas på storbild.

– Vi har unika möjligheter här, skyddade från trafik och andra störningsmoment, säger Thomas Rosendahl, restaurangchef.

Viktigt att tänka på när man har uteservering är att det ska finnas bord både i solen och skuggan. Parasoll och infravärme är också bra, man vet ju inte hur sommaren blir, menar han.

– En bra uteservering är en plats där man kan äta bra mat, dricka god öl och chilla, säger Thomas Rosendahl.

Ett annat nytillskott i Uppsalas krogvärld, La Parrilla på Vaksalagatan, kommer att ha uteservering i sommar fram till Kulturnatten 10 september. Krögaren Devrim Varhos vill lyfta fram värden som andra krogar saknar.

– Vi har ingen sol i gränden, men man kan göra mycket annat för att det ska bli mysigt. Vi framhäver betongen och jobbar med värme och gröna växter. Det ska bli en riktig storstadsoas.

Konceptet är viktigt, tycker sommelier Palle Isaksson.

– Man får spela på det man står för – i vårt fall är det latinamerikanskt och spanskt. Det lyfter vi ut på sommaren.

Svenssons nya krog Frenchi har också de slagit upp portarna i år. På båda sidor av Rådhuset breder deras uteserveringar ut sig, med plats för totalt cirka 250 personer.

– Vi har skapat en restaurang efter det vi tyckt om när vi har varit ute och rest, har krögaren David Åström sagt i tidigare intervjuer med UNT. På menyn finns en blandning mellan det franska och det asiatiska köket.

Andra uteserveringar i Uppsala

Smultron
Svartbäcksgatan 29. Sommarrestaurang i Linnéträdgården med bland annat en stor tapasmeny.

Churchill Arms
S:t Olofsgatan 30. Klassisk engelsk pub. Under sommarhalvåret finns uteservering med ett tiotal bord på trottoaren.

Frenchi
Stora Torget/Påvel Snickares gränd. Nyöppnad krog i Svenssonskoncernens regi. Kontinental touch i Uppsalas hjärta.

Athen
Torkelsgatan 9. Grekisk restaurang en bit från Vaksala torg. Rymlig terrass med bordsservering.

Lingon
Svartbäcksgatan 30. Uteserveringen Bakgården vetter mot Fyrisån och har stora parasoller och gasolvärmare. Meny med fokus på svenska smaker.

Villa Romana
Gamla Torget 4. Italiensk restaurang mitt på torget med bra spanarläge.

Stationen
Olof Palmes plats 6. Restaurang, café och pub med inspiration från Rom, Paris och London. Stor uteservering på terrass mitt strax intill Resecentrum.

Katalin
Roslagsgatan 1. En veteran på Uppsalas krogkarta, som också har en stor uteservering på terrassen. Fokus på enkel mat – sopporna är stående klassiker.

Åkanten
S:t Eriks torg. En av sommarens stora mötesplatser i Uppsala direkt vid Fyrisån. Allt från kött- och fiskrätter till sallader och à la carte.

Observera att listan är ett urval.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om