Morgonsolen är blygsam när Linda Elfving Bovin slår sig ned i en låg soffa på terrassen som vetter mot Carolinabacken. Sedan hon tog över restaurang Oasia förra året serverar det välbekanta vattenhålet även frukost och lunch. Då kan man ta en kopp kaffe på den lilla uteserveringen.
– Här är det solläge till fem, så varma dagar blir det som en liten gryta. Men det finns platser i skuggan. Vi har även infravärme för kyliga dagar, säger Linda Elfving Bovin.
LÄS MER: Här hittar du krogpatrullens alla recensioner av Uppsalas krogar
Med ett fåtal platser är uteserveringen en liten del av Oasias verksamhet. Tanken är att man ska kunna gå ut i solen en stund efter maten, eller svalka sig under nattklubbsbesök. Linda Elfving Bovin tycker det känns rätt att erbjuda en mysig uteplats, även om Oasia antagligen inte är det första valet om man vill sitta ute.
– För oss är det nästan bättre för affärerna om vi får en dålig sommar, säger hon och skrattar.
Den nya paradgatan gör det möjligt att ställa bord även på trottoaren, något de planerar att göra nästa år. Linda Elfving Bovin att tycker det finns potential för mer liv på Drottninggatan.
– Hela Sommaruppsala blir bättre för varje år. Det händer mer.
På innergården tvärs över paradgatan är bygget av Cousteaus och Légumes utomhuskök i full gång. Här ska systerkrogarna ha gemensam uteservering. Tanken är att gästerna ska ta för sig av Légumes buffé och sedan fylla på med kött eller vegetariska alternativ från utomhusköket. Borden är placerade över hela gården med mycket luft emellan. Under fotbolls- EM kommer matcherna att visas på storbild.
– Vi har unika möjligheter här, skyddade från trafik och andra störningsmoment, säger Thomas Rosendahl, restaurangchef.
Viktigt att tänka på när man har uteservering är att det ska finnas bord både i solen och skuggan. Parasoll och infravärme är också bra, man vet ju inte hur sommaren blir, menar han.
– En bra uteservering är en plats där man kan äta bra mat, dricka god öl och chilla, säger Thomas Rosendahl.
Ett annat nytillskott i Uppsalas krogvärld, La Parrilla på Vaksalagatan, kommer att ha uteservering i sommar fram till Kulturnatten 10 september. Krögaren Devrim Varhos vill lyfta fram värden som andra krogar saknar.
– Vi har ingen sol i gränden, men man kan göra mycket annat för att det ska bli mysigt. Vi framhäver betongen och jobbar med värme och gröna växter. Det ska bli en riktig storstadsoas.
Konceptet är viktigt, tycker sommelier Palle Isaksson.
– Man får spela på det man står för – i vårt fall är det latinamerikanskt och spanskt. Det lyfter vi ut på sommaren.
Svenssons nya krog Frenchi har också de slagit upp portarna i år. På båda sidor av Rådhuset breder deras uteserveringar ut sig, med plats för totalt cirka 250 personer.
– Vi har skapat en restaurang efter det vi tyckt om när vi har varit ute och rest, har krögaren David Åström sagt i tidigare intervjuer med UNT. På menyn finns en blandning mellan det franska och det asiatiska köket.