4 frågor om samhällets ansvar

Vilka skyldigheter har det svenska samhället att hjälpa tiggarna från andra EU-länder och deras barn? UNT reder ut frågorna.

Uppsala2013-11-29 07:58

1 Får tiggare från andra EU-länder vara i Sverige?

Anders Weström, Migrationsverket: Ja, EU-medborgare kan vistas i andra EU-länder i tre månader utan några andra villkor än att ha ett giltigt pass eller ID-kort. Därefter får de uppehållsrätt om de studerar, har arbete eller företag i landet, om de har en verklig chans att få jobb eller om de har tillräckliga tillgångar för sin och familjens försörjning. Den som inte har uppehållsrätt och inte heller har uppehållstillstånd för att vistas i Sverige kan däremot bli utvisad.

2 Har de rätt till försörjningsstöd och hjälp med boende?

Marcus Nydén, jurist, Socialstyrelsen: Normalt inte. Den svenska socialtjänstens praxis är att personer som saknar hemvist i en kommun bara kan få bistånd för att lösa en akut nödsituation. Det betyder oftast att man får resan till hemkommunen betald. Samma praxis gäller även för personer med hemvist i annat land som vistas tillfälligt i en svensk kommun.

3 Är kommunen skyldig att hjälpa tiggarnas barn om de far illa?

Shriti Radia, jurist, Socialstyrelsen: Ja, om det kommer in en anmälan om att barn far illa ska socialnämnden genast göra en bedömning av om barnet behöver omedelbart skydd. Socialtjänstlagen och lagen om vård av unga gäller oavsett vilket medborgarskap barnet har.

4 Har barnen rätt att gå i skolan?

Eva Röyter, jurist, Skolverket: Normalt inte. Barn från andra EU-länder har rätt att gå i svensk skola om deras föräldrar är eller har varit anställda i Sverige, annars inte.

Bakgrund

UNT har i en serie berättat om de romer från främst Rumänien som tigger och spelar i Uppsala.

24 november: Stort reportage om familjen Luca. Tidigare fick de ströjobb i hemlandet Rumänien. Men finanskrisen 2008 sköt landets ekonomi i sank, och hårdast drabbades romerna. Samtidigt gav EU-inträdet nya möjligheter. Familjen Luca och många andra sökte sig till rikare länder för att försörja sig.

25 november: Tiggarna från andra EU-länder har blivit fler i Uppsala senaste året. Vissa bor med sina barn i bilar trots kylan. Socialtjänsten erkänner att man står handfallen.
Anders A Aronsson, FP, ordförande i socialnämnden för barn och unga, medger att kommunen kan behöva göra mer för familjerna med barn.

27 november: De som tigger och spelar på gatorna är här frivilligt och får behålla pengarna själva, enligt Uppsalapolisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!