3G-motståndare förlorare vid lagändring
Hundratals mark- och fastighetsägare som sagt nej till 3G-master är förlorare när regeringen ändrar ledningsrättslagen. De kan tvingas acceptera både master och kraftigt försämrade ersättningsvillkor.
Foto: Rolf Hamilton
Tidigare har lagen bara gällt för fasta installationer. Nu utvidgas ledningsrätten också till att gälla mobila nät. Ändringarna i ledningsrättslagen görs för att underlätta för teleoperatörerna att bygga ut 3G-tekniken. Det anses gynna allmännyttan.
Enligt lagen ska markägarna få ersättning för skada och intrång som mastbygget innebar. Men den kommer att minska kraftigt jämfört med de ersättningar som betalats ut till markägare som sagt ja. Det tror Peter Tolstoy vid LRF-konsult Mälardalen som bistått markägarna i 3G-ärenden.
Kan få 8 000 om året
De som accepterat master på sin mark har förhandlat med operatörerna och i många fall skrivit avtal som givit 8 000 kronor om året under 15 år. Nu kommer det att bli frågan om en engångssumma och den blir mycket lägre. Många som
inte accepterat 3G-master är oerhört ledsna på den här processen, säger han.
Hur många som kan tvingas släppa till mark är osäkert. Peter Tolstoy tror att det kommer att röra sig om några hundra i landet.
Den uppskattningen gör också Karl-Erik Sölscher, som arbetar med ledningsrättsfrågor vid Lantmäteriverket. Båda tror att teleoperatörerna ligger lågt inför lagändringen och att en våg av ansökningar kommer sedan. Det kan vara en förklaring till att antalet 3G-ärenden minskat det senaste halvåret.
Skyttorpsbonde kan drabbas
Lantbrukaren Tomas Israelsson utanför Skyttorp kan drabbas hårt av den nya lagen. Han sade tidigt nej till 3G-master. Men för en dryg månad sedan lämnade operatören Svenska UMTS-nät AB in en ansökan om ledningsrätt till lantmäterimyndigheten i Uppsala för att kunna bygga en mast på Tomas Israelssons mark.
Jag har sagt nej därför att jag har tänkt att kunna sälja marken som villatomter i framtiden om Skyttorp växer. Det kommer inte att gå om det står en stor mast intill. Dessutom tyckte jag att de betalade för lite för det intrång de skulle göra sig skyldiga till, säger han.
Tomas Israelsson föreslog att masten skulle flyttas några hundra meter bort till mark som ägs av Uppsala kommun. Men det gick inte operatören med på. Nu vet han inte vad han ska göra.
—þf>Får teleoperatörerna ledningsrätt så får de nog som de vill den här gången. De kan expropriera marken. Erbjöd dom 4000 kronor om året förr så halveras nog ersättningen nu, säger han.
"Markägare blir förlorare"
Enligt Karl-Erik Sölscher kommer varje ansöka om ledningsrätt att prövas av Lantmäteriet innan en mast tillåts. Om det finns alternativ eller om ett mastbygge innebär "synnerliga men" för markägaren så kan det bli nej.
@3a Text:Han tror dock att markägaren förlorar i de flesta fall.
—þf>Många gånger blir det så. Det är ju en expropriativ lag det här. Men det kommer nog också att dyka upp fall där markägarna får rätt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!