3G-master ratas i Uppsala - Flaggstänger lockbete

Uppsala riskerar att bli en vit fläck på 3G-kartan. Operatörerna 3 och Vodafone har fått nej av Uppsalahem och i ytterområdena lockar man nu villaägare med flaggstång och höga ersättningar.— Förutom ren glesbygd är det Uppsala som är knäckfrågan för oss, säger Lars Nordell, 3Gis.

Uppsala2004-09-30 00:00
Företaget 3Gis går nu ut i annonser till villaägarna i Uppsalas ytterområden. Erbjudanden gäller en flaggstång med tre antenner för 3G-nätet inbyggda. Dessutom utgår en årlig ersättning för att man har den på sin tomt.
— Vi talar om 8 000—10 000 kronor. Det är ungefär vad vi betalar för en mast och en bod i skogen. Det är klart att det är bra betalt för den som inte har andra intäkter från marken, men vi tycker att prisnivån ska vara densamma, säger Lars Nordell, som är lokaliseringssamordnare på 3Gis.
Han försäkrar att flaggstången kommer att sättas upp efter ansökan om bygglov, samråd med kringboende och så vidare.

Stött på patrull
3Gis har stött på patrull när det gäller att sätta upp stationer i Uppsala. Protester och överklaganden mot nya master, i låglänta villaområden finns just ingen annanstans att placera stationerna. I höghusområden kan de sättas på taken, men där har kommunala Uppsalahem hittills sagt nej.
— Vi har sagt nej tack. De får komma tillbaka och betala betydligt mer så får vi se. Och vi tar folks rädsla för strålning på allvar. Innan vi definitivt säger ja kommer vi att göra någon typ av omröstning i områdena, säger Lars Sjögren, finanschef på Uppsalahem.
Lars Nordell säger att 3Gis ska ta en förnyad kontakt snart. Han hoppas att ärendet ska ta samma utveckling som i Västerås.
— Där fick vi till slut ja från samtliga sju områden inom allmännyttan. Min erfarenhet är att de flesta slutar oroa sig när de får våra basfakta om stationerna.

Oro för strålning
Han säger att oron för strålning generellt är ett större problem än att masterna förfular landskapet. Hur tätt stationerna behöver stå beror på hur många som förväntas ringa. I stadskärnor måste det vara 400—500 meter mellan stationerna, i ytterområden närmare en kilometer och på landsbygd mellan sex och åtta kilometer.
Svenska UMTS-nät, som bygger åt Telia och Tele 2, har inte samma bekymmer som konkurrenten, tack vare operatörernas GSM-nät som redan har bra täckning i tätorterna.
— Vi använder existerande master så mycket vi kan. Visst har vi också var beskärda del av överklaganden etc, men det är främst i glesbygd, säger Johan Hall, vd för Svenska UMTS-nät.
3Gis måste börja från början. Företaget har avtal med markägare som Assi Domän, Vattenfall och Banverket, men i tätorter blir det svårare. I de flesta fall går det till slut, enligt Lars Nordell har man nu täckt in 80 procent av landet. Det som återståre är ren glesbygd. Och Uppsala tätort.
— Försöket med flaggstänger kan verka desperat och är väl delvis det också. Men vi tycker att det är värt ett försök, alternativet är att knacka dörr.
Han säger att ett flertal redan ringt och hört sig för om erbjudandet, men om någon verkligen nappat är oklart.

UNT-fakta


Den nya generationens mobiltelefoni kallas ibland 3G, ibland UMTS, men är samma sak.
Bolaget Svenska UMTS-nät AB ägs av Telia Sonera och Tele 2 och är ansvarigt för dessa mobiloperatörers nätutbyggnad. Bolaget 3Gis sköter på samma sätt utbyggnad och drift åt sina ägare, operatörerna 3 och Vodafone.
Nätet består av basstationer som kan sitta på högre byggnader eller befintliga master. Eller så måste man bygga nya master. Post- och telestyrelsen räknar med att det totalt i landet behövs ca 16 000—17 000 basstationer för 3G-nätet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om