33 kvinnor har fått livmodern bortopererad i onödan

33 kvinnor fick diagnosen förstadium till cancer och deras livmoder opererades bort – i onödan. Akademiska sjukhuset ber nu om ursäkt.

Region Uppsala kallade till presskonferens på tisdagen, för att berätta att 33 kvinnor fått sina livmödrar bortopererade i onödan. Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården, Johan Lugnegård, chefsläkare och 
Tommie Olofsson, verksamhetschef på laboratioret, alla vid Akademiska sjukhuset, höll i presskonferensen.

Region Uppsala kallade till presskonferens på tisdagen, för att berätta att 33 kvinnor fått sina livmödrar bortopererade i onödan. Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården, Johan Lugnegård, chefsläkare och Tommie Olofsson, verksamhetschef på laboratioret, alla vid Akademiska sjukhuset, höll i presskonferensen.

Foto: Klara Nyth Stålberg

Uppsala2024-10-22 12:36

Tipsa oss: Vet du mer? Är du själv drabbad? Hör av dig till UNT på tipsa@unt.se eller 018-478 14 35.

Sammanlagt ska 98 kvinnor ha fått diagnosen under perioden 2023 till april 2024. De 98 kvinnorna fick sin livmoder bortopererad. I 33 av dessa fall visade det sig sedan att diagnoserna var fel och att livmodern opererats bort i onödan.

– Vi beklagar djupt det som hänt. Att ta bort livmodern är ett stort ingrepp, med stora och oåterkalleliga konsekvenser. Det borde inte kunna hända, och ändå hände det och vi ber om ursäkt till de kvinnor som drabbats av detta. De har vårt fulla stöd, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Det var kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset som noterade en oförklarlig ökning av diagnosen EIN, ett förstadium till cancer.

undefined
Johan Lugnegård och Tommie Olofsson beklagade djupt det inträffade under presskonferensen.

Sjukhuset tog då initiativ till en granskning som visade att det under perioden 2023 till april 2023 skett en "systematisk överdiagnostisering".

– Det är en erkänt svår diagnos, det behövs göras svåra bedömningar. Man har i detta fall tittat på cellförändringar i efterhand och helt enkelt konstaterat fel diagnos, säger Tommie Olofsson, verksamhetschef på Akademiskas laboratorium.

Han säger att diagnosen ställs genom bedömningar av vävnadsprover, ofta i mikroskop. Men att det är subjektiva bedömningar av patologer det handlar om och att det är svårt att få ett exakt resultat. I de här fallen har proverna för de 98 kvinnor som fått diagnosen och opererats i efterhand skickats även till flera patologer vid andra sjukhus. Då har dessa gjort en annan bedömning i dessa 33 fall.

Hur kan ni vara säkra på att det inte blir fler kvinnor som feldiagnosticeras framöver?

– Vi har gjort en kalibrering av hur vi gör bedömningarna genom att flera patologer tittar på samma vävnadsprover och ser till att de kommer till samma slutsats.  Det finns också nationella nätverk där man samordnar sig mellan olika sjukhus. Men det är fortsatt svåra subjektiva bedömningar. Det är lite upp och ner hur samarbetet fungerat, och det nationella samarbetet sviktade något under 2023, säger Tommie Olofsson.

undefined
Region Uppsala kallade till presskonferens på tisdagen, för att berätta att 33 kvinnor fått sina livmödrar bortopererade i onödan. Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården, Johan Lugnegård, chefsläkare och Tommie Olofsson, verksamhetschef på laboratioret, alla vid Akademiska sjukhuset, höll i presskonferensen.

Kvinnorna diagnostiserades alltså med EIN, endometrial intraepithelial neoplasi. Då är hysterektomi, att livmodern och i många fall även äggstockarna tas bort, den rekommenderade behandlingen.

De drabbade kvinnorna är 38–85 år och har kontaktats av Akademiska sjukhuset under inledningen av den här veckan, via telefon och brev. Alla kvinnor ska erbjudas återbesök.

undefined
Enligt Akademiska sjukhuset ska samtliga opererade kvinnor ha varit "klara med barnafödandet". Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården, deltog i presskonferensen.

Merparten av kvinnorna ska ha varit i åldersspannet 50—60 år. Enligt Akademiska sjukhuset ska samtliga opererade kvinnor ha varit "klara med barnafödandet".

– Det är frågor man alltid ställer till kvinnan innan man gör själva operationen då livmodern tas bort, säger Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården vid Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset ska följa upp prover från tidigare år och om man hittar något avvikande ska de patienterna kontaktas.

Akademiska sjukhuset håller också på och förbereder en lex Maria-anmälan som ska skickas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Vi hjälper även kvinnorna att göra en anmälan till regionernas gemensamma försäkringsbolag, LÖF, så att de kan få ersättning, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Det här är EIN

Endometrial intraepitelial neoplasi (EIN) innebär att slemhinnan i livmodern är onormalt tjock. Det anses vara ett förstadium till livmoderhalscancer. 

Enligt Regionala cancercentrum i samverkan är hysterektomi, alltså att livmodern opereras bort, den vanligaste behandlingsmetoden eftersom att det finns en uppenbar risk för att cancer utvecklas på sikt.

Vanliga symptom på EIN kan vara kraftiga menstruationer, blödningar mellan menstruationer eller blödningar efter klimakteriet.

För att diagnostisera EIN görs ofta en endometriebiopsi, en procedur när en bit vävnad tas från livmoderns slemhinna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!